Elutasította a magyar médiatörvénnyel szembeni állásfoglalást a Bundestag

2012. április 27. 10:59
A Zöldek indítványa szerint „nem kielégítő a magyar médiatörvény módosítása, és a jogszabály a sajtószabadságot korlátozó hatása miatt továbbra sincsen összhangban az európai szerződésekkel”, azonban sem a Bundestag bizottságai, sem a plenáris ülése nem támogatta a kezdeményezést.

Magyar vonatkozású, a sajtószabadság ügyével foglalkozó ellenzéki indítványt tárgyalt csütörtökön késő este a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza. Az ellenzéki Zöldek 2011 júniusában benyújtott indítványukban kifejtették, hogy az állami beavatkozás veszélyezteti a sajtószabadságot az Európai Unióban. A magyarországi „fejlemények különösen nyugtalanítók” – áll a Zöldek indítványában, amelyben Franciaországot és Olaszországot is a problémás tagállamok közé sorolták.

Az indítvány szerint a Bundestagnak fel kell szólítani a kormányt, hogy szálljon síkra uniós szinten a „médiaszabadságért, a médiapluralizmusért és a független médiaigazgatásért, valamint a sajtó és a tájékozódás szabadságáért”, a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban pedig „továbbra is félreérthetetlenül foglaljon állást és mutasson rá arra, hogy nem kielégítő a médiatörvény módosítása, és a jogszabály a sajtószabadságot korlátozó hatása miatt továbbra sincsen összhangban az európai szerződésekkel”.

Az indítványt a Bundestag több bizottsága megtárgyalta, majd az illetékes bizottság, a kulturális és médiaügyekkel foglalkozó bizottság 2011 decemberében az indítvány elvetését javasolta a plénumnak. A plenáris ülés csütörtökön késő este a bizottsági javaslatoknak megfelelően elvetette a zöldek indítványát. A késői órára tekintettel a beszédeket nem mondták el, hanem csak jegyzőkönyvbe vették.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában