RSF: Ötnaponta meggyilkolnak egy újságírót

2012. május 4. 10:25
Az év eleje óta minden ötödik nap meggyilkoltak a világban egy újságírót – állítja a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet. A legtöbb újságírót továbbra is Iránban, Eritreában, Kínában, Törökországban és Szíriában börtönözik be.

Az év eleje óta minden ötödik nap meggyilkoltak a világban egy újságírót – állítja a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet, amely a sajtószabadság napja alkalmából csütörtökön aktualizálta az újságírókra „vadászó” államfőkről és csoportoktól összeállított listáját. A párizsi székhelyű szervezet szerint 2012. január 1. óta 21 újságírót és 6, a világhálón aktív állampolgárt öltek meg olyan konfliktusokkal terhes övezetekben, mint például Szomália vagy Szíria.

„Tény, hogy sikerült megbuktatni néhány olyan diktátort -– például Moamer Kadhafit Líbiában vagy Ali Abdallah Szálehet Jemenben – akik szerepeltek ezen a listán, de a 2011-es népfelkeléseknek sajnos nem sikerült összességében csökkenteniük a tájékoztatás ellenségeinek a számát” – olvasható az RSF közleményében.

A „sajtóragadozók” 41-re növekedett listájára idén hat új név került fel: a nigériai Boko Haram iszlamista csoport, az egyiptomi Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa, a szomáliai átmeneti kormány tájékoztatási minisztere, Vaszif Talibov, az azerbajdzsáni Nahicseván tartomány vezetője, a pakisztáni titkosszolgálatok és Kim Dzsong Un, az új észak-korai vezető.

A legtöbb újságírót továbbra is Iránban, Eritreában, Kínában, Törökországban és Szíriában börtönözik be.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés