A gyártási költségeket sem fedezte volna az MTVA árajánlata?

2012. május 5. 10:15
A megszokott piaci árnál magasabb ajánlatot tett az MTVA a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-nek a női kézilabda európai kupadöntők közvetítésére, a DIGI közleménye szerint azonban ez a gyártási költségeket sem fedezte volna.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken közleményben jelezte: az irreálisan magas jogdíj miatt nem közvetíti a női kézilabda európai kupadöntőket. Az MTVA utalt rá: „A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. kérésére ajánlatot tett a női kézilabda európai kupadöntők közvetítési jogainak megvásárlása érdekében. Az MTVA a megszokott piaci árnál magasabb ajánlatot tett, ám a közvetítési jogokkal rendelkező DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. számára az MTVA által ajánlott összeg háromszorosa lett volna elfogadható. Ezt az ajánlatot az adófizető állampolgárok pénzéből fenntartott közszolgálati média (MTVA) irreálisan magasnak tartja, és nem tudja elfogadni. Az MTVA sajnálatát fejezi ki a kialakult helyzet miatt, hiszen a közmédia kiemelt célkitűzése a hazai és nemzetközi sportesemények közvetítése, és a hazai sportélet közszolgálati csatornákon való megjelenése, különös tekintettel olyan sporteseményekre, amikor magyar sportolók és csapatok is részt vesznek a megmérettetéseken.”

A DIGI Kft. erre délután úgy reagált: „irreálisan alacsony árat kínált az MTVA”. Közleményében jelezte: „az MTVA benyújtott ajánlata elfogadhatatlannak bizonyult, az általuk a megszokott piaci árnál magasabbnak nevezett összeg a valóságban, a gyártási költségeket sem fedezte volna”. A DIGI Sport az ajánlott összeg kétszeresét kérte, amely mint közölte, „töredéke annak a díjnak, amit a csatorna a közvetítési jogokért kifizetett a jogtulajdonosnak”.

A Magyar Kézilabda Szövetség és a BL-résztvevő magyar klubok korábban levelet intéztek az Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF) annak érdekében, hogy az EHF tegyen érdemi lépéseket a mérkőzések országos csatornán való láthatóvá tételéért. Ezt követően az EHF marketing vállalata és a DigiSport egyeztetése nyomán a közvetítési jogokkal rendelkező csatorna ajánlatot kért az országos lefedettségű televízióktól, ám nem született megállapodás.

A Magyar Kézilabda Szövetség közleményében jelzi: rendkívüli módon sajnálja a történteket, mivel kezdeményezése ellenére a közvetítési jogok döntési hatáskörrel rendelkező szereplőinek megegyezése híján sok százezer magyar kézilabdabarát nem tudja követni a reményei szerint nagy sikert hozó találkozókat.  

A Bajnokok Ligája fináléjában a Győri Audi ETO KC a montenegrói Buducsnost Podgoricával, a KEK-döntőben pedig a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria a dán Viborggal találkozik. A Győr szombaton, az FTC vasárnap játssza első, hazai mérkőzését, a visszavágókat május 13-án rendezik.

Az MR1-Kossuth rádió a Győr-Podgorica találkozót szombaton 17:50-től 19:30-ig, az FTC-Viborg meccset pedig vasárnap 19:05 és 20 óra között élőben közvetíti, akárcsak a jövő heti visszavágókat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés