Bizottság: Törvényesen gyártja a híreket az MTI

2012. május 5. 9:50
Az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak – derült ki a Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága közleményéből. A vizsgálatot Papadopulosz Péter kezdeményezte a hírek és hírműsorok gyártásával kapcsolatban.

A Közszolgálati Médiaszolgáltatók Közös Felügyelő Bizottsága pénteki ülésén megállapította, hogy „az MTI Nonprofit Zrt. működése megfelel a hatályos törvényi szabályozásnak, azt semmilyen módon nem sérti” – olvasható a testület által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, a napirendi pont előterjesztője, Papadopulosz Péter írásbeli előterjesztésében azt kifogásolja, hogy „az MTI Nonprofit Zrt. megsérti a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (médiatörvény) tételes rendelkezéseit akkor, amikor a hírek és hírműsorok gyártását, amit a törvény kifejezetten az MTI feladataként jelöl meg más szervezetre, az MTVA-ra bízza”.

Papadopulosz Péter véleménye szerint „már az eddigi helyzetben is törvényellenes volt, hogy a hírgyártásban dolgoztak olyan munkatársak, akik nem az MTI alkalmazottai voltak, és még inkább azzá válik, ha az integráció jegyében ez tovább folytatódik, és még több újságírót irányítanának át az MTVA-ba”.

A felügyelőbizottság megítélése szerint az MTI Nonprofit Zrt. a hatályos törvények és a kialakult sok éves gyakorlatnak megfelelően úgy látja el feladatát, nevezetesen a hírek és hírműsorok gyártását, hogy ahhoz – egyebek mellett – igénybe veszi olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók és magánszemélyek szolgáltatásait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hírügynökségi feladatait maradéktalanul elláthassa - olvasható. Mint fogalmaztak, „ez a tevékenység azonban semmilyen módon nem érinti az MTI nonprofit Zrt. médiajogi kötelezettségét és felelősségét, hiszen az a hírszolgáltatásban akként jelenik meg, hogy a keletkezett terméket az MTI nonprofit Zrt. sajátjaként jegyzi és azért immár tulajdonosként, szervezetként és hírügynökségként egyaránt jót áll”.

A közlemény szerint az előterjesztő álláspontja szerint a közmédia integrációja nemkívánatos irányba mozdítja el az MTI Nonprofit Zrt. működését, azt hatékonyabbá nem teszi. A felügyelőbizottság álláspontja szerint a közszolgálati médiumok működését szabályozó jogszabályok véleményezése, s az új szabályozási környezet és szervezeti rend kialakításának kritikája nem tartozik sem kötelességei, sem felelősségei sorába, mindazonáltal a kialakult környezetet egyértelműen a hatékonyabb, korszerűbb és ennek következtében olcsóbb működés irányába mutatónak értelmezi. A testület fontosnak tartja leszögezni ezt azért, mert munkája során nemcsak az adott időpillanatban fennálló törvényes gazdálkodást tartja szem előtt, hanem kötelességének tartja azt is, hogy az átalakulás folyamatát figyelemmel kísérve a kellő időben felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a folyamat eredménye egy későbbi időpontban se legyen a tulajdonos szándékaival ellentétes.

Ezt a folyamatot értékelve a bizottság felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy a közmédia átalakítása során ha szükséges a szabályozási környezet megváltoztatása, akkor azt az eddiginél is szorosabb integráció és ebből fakadó hatékonyabb gazdálkodás irányába tegye. Ezt indokolják a közmédia korábbi gazdálkodásából levont tapasztalatok éppúgy, mint a nemzetközi szabályozásban megjelenő trendek - olvasható a közleményben.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés