Kroes: Az EU nem biztosíthatja a médiaszabadságot

2012. május 8. 16:34
Az Európai Uniónak az elvárásokhoz képest nincs elég eszköz a kezében ahhoz, hogy a tagállamokban megvédje a médiaszabadságot – vélekedett kedden egy brüsszeli rendezvényen Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért felelős, alelnöki rangú biztosa.

Az Európai Újságírók Szövetsége által az Európai Parlament (EP) épületében a médiaszabadságról tartott konferencián Kroes a magyar médiatörvény körüli vitákkal kapcsolatban kitért arra, hogy többen bírálták az Európai Bizottságot, az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, mondván, csupán technikai részletkérdésekben emelt kifogást a magyar médiatörvény ellen.

Az EU-biztos azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a brüsszeli Bizottság csak olyan esetekben léphet fel, amikor uniós jogot sért valamely tagállam rendelkezése. Ilyen esetekben ő maga soha nem habozott, és a jövőben sem fog habozni, ha ki kell állni az EU előírásainak védelmében. Számos kérdésben ugyanakkor az EU „csupán” politikai nyomást gyakorolhat a tagállamokra. Kroes szerint hatalmas szakadék tátong aközött, amit a médiaszabadság és pluralizmus biztosítása tekintetében az EU ki tud kényszeríteni, és amit csak szeretne elérni, vagy amit elvárnának tőle. Feltette a kérdést a konferencia résztvevőinek, hogy miként látják a megoldást, azt tartják-e szükségesnek, hogy több uniós jogi előírás szülessen ebben a témakörben. A maga részéről mindenesetre úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak nem kellene átvállalnia a tagállamok szerepkörét, a médiaszabadság és -pluralizmus biztosításához szükséges intézmények, igazságszolgáltatási fórumok fenntartását.

Magyarországgal kapcsolatban - emlékeztetett a biztos - az az aggály merült fel, hogy a kormányzati beavatkozás árthat a véleménynyilvánítás szabadságának és a pluralizmusnak. Felhívta a konferencia résztvevőinek a figyelmét arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a médiatörvény egyes rendelkezéseit. Megerősítette: Brüsszel azt várja a magyar hatóságoktól, hogy hatékonyan és gyorsan reagáljanak azokra az aggályokra is, amelyeket a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emelt a médiatörvénnyel kapcsolatban.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na mi van Kroos asszony csak kipötyögte, hogy politikai nyomást gyakoroltak magyarországra és nem szakmait.
Ezzel bevalotta, hogy túlterjeszkedett az EB nemcsak a médiaügynél.

Mivel ahhoz azért gyáva, hogy a nagy országokkal bajuszt akaszon ezért kihátrált abból, hogy amit nálunk megköveteltek más országoknál is előírják.

Eljátszotta az Ágnes asszony mosodáját. Undoritó.

Miért szóltak mikor Fletó-Veres meg Bajnai-Oszko duo össze-vissza hazudoztak nem, még Ők igazolták a hazugságokat.

Emlékszem, hogy a fidesz visongatott a 2006-os választások előtt, hogy hamisak a számok Orbán még a napkeltében egy láda pezsgőben is fogadott Pallaggal, hogy 10% lesz a deficit mikor Almunia papiék 5.3% at fogadtak el, sőt elhalasztották választások utánra a nyílvánosságra hozást, majd decemberig adtak haladékot a valos számokkal adják be decemberik a javitott konvergencia programot és a cselekvési tervet.

Na kik voltak azok akik éveken át szemethunytak magyarország tönkretétele felett. az EB éscsatlakozott hozzá az IMF -EU páros.

Emlékszem 2007-től Varga Misi a parlamentben többszőr reklamált, hogy a kormány készüljön fel a válságra ami az USA-ban már bedöntötte a bankokat, Fleto és a többi okos leugatta. Mikor 2008 szeptemberben Varga Misi egy napirend előttinél már számokkal tényekkel is igazolta, hogy magyarország a csöd álapota felé rohan Fletó elvtárs a riogatás Apostolának nevezte és lehordta mindennek, s láss csodát rá három hétre már titkos tárgyalás következtében itt volt az IMF és három nap mulva a megállapodás, amire azt mondták, hogy nincs semmi feltétel és lista. Pedig volt. Ma is azt nyögi a társadalom és az ország.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés