Médiatörvény-módosítások: elégedetlen az ellenzék

2012. május 16. 14:45
Több javaslatot is elfogadott szerdán az Országgyűlés a médiaszabályozás módosításával kapcsolatban. Az ellenzék szerint a módosítás lehetőséget teremt például arra, hogy a Klubrádió esetében a bíróság által odaítélt frekvenciajogosultság ne legyen érvényesíthető.

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát érintő, valamint egy korábbi, vitatott javaslatot pontosító kapcsolódó módosítások mellett három bizottsági változtatást is elfogadott szerdai ülésén az Országgyűlés a médiaszabályozást illetően.

Szabó Csaba (Fidesz) módosító javaslatának visszavonása után a bizottság kormánypárti többsége Menczer Erzsébet (Fidesz) kapcsolódó javaslatát fogadta el. Ez az előterjesztés – a korábbival ellentétben – már nem tartalmaz egy ellenzék által kifogásolt részt, miszerint a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvény alapján műsorszolgáltatási jogosultságot szerző csatorna, ha csak ezt követően köt szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával, akkor kizárólag kereskedelmi csatornaként működhet. Az új módosítás mindössze annyit köt ki, hogy ilyen esetben csak a Médiatanács köthet hatósági szerződést.

Mandur László (MSZP) a módosítással kapcsolatban több kifogást is megfogalmazott. Továbbra is vitatta a beadvány házszabályszerűségét, és úgy vélték: jogbizonytalanságot teremt, mivel nem határoz meg eljárási határidőt a Médiatanács számára például egy pályázati határozattal szembeni bírósági felülvizsgálati kérelem esetén. Azzal sem értett egyet, hogy egy pályázat végén a testület egy lebonyolított és a győztes megjelölésével záruló pályázat végén sem köteles szerződést kötni a nyertessel. A javaslatot benyújtó Menczer Erzsébet, mint mondta, arra törekedett, hogy beadványa ne adjon okot félremagyarázásra, és ne legyen visszamenőleges hatályú. Ez utóbbit azonban Mandur László vitatta.

Karácsony Gergely (LMP) szerint a módosítás lehetőséget teremt például arra, hogy a Klubrádió esetében a bíróság által odaítélt frekvenciajogosultság ne legyen érvényesíthető. Az alapvető jogok biztosának Ab-beadványával kapcsolatban benyújtott javaslatról úgy vélte, hogy csak részben kezeli a felvetett problémát.

Szabó Máté ombudsman alkotmánybírósági beadványa szerint a médiatörvény több – a médiatanács elnökének és tagjainak  megválasztására, valamint a megbízatás megszűnésére vonatkozó – rendelkezése együttesen értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan, lehetővé téve, hogy eltérő személy legyen a hatóság és a médiatanács elnöke. A miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a médiatanács elnökévé. Erre vonatkozik Menczer Erzsébet javaslata, amely szerint a médiatanács elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a médiatanács elnökévé.

A bizottsági javaslatok egyike a törvényben tartja a nyilatkozat visszavonásának szigorúbb előírásait, vagyis továbbra sem vonhatja vissza az interjút az a megkérdezett, aki közéleti eseményekkel kapcsolatban szólalt meg, az ország számára jelentőséggel bíró eseményről beszélt, valamint a közszereplő, ha megbízatásával kapcsolatban kérdezték. Egy másik bizottsági módosító javaslat szabálysértési törvénybe is beemeli az újságírók védelmét a forrásvédelem esetében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában