Mósítás

Médiatörvény: kötelező a szerződés, de a pályázattal nem jár automatikusan

2012. május 18. 13:19
A jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát egy elfogadott módosító javaslat értelmében, rádiót üzemeltetni ugyanakkor csak a szerződés meglétében lehet.

Az Országgyűlés pénteken szavazott azokról a módosító javaslatokról, amelyek az Alkotmánybíróság decemberi döntése nyomán beterjesztett médiaszabályozási csomaghoz érkeztek. A változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsával kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek. Szerződéskötési kötelezettség ugyanakkor nem terheli egy lezárt pályázat végén a tanácsot.

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát érinti egy elfogadott javaslat. Szabó Máté kifogásolta, hogy a miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a médiatanács elnökévé. A mostani változtatás értelmében az NMHH elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a médiatanács elnökévé.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a médiatörvényben marad a nyilatkozat visszavonásának szigorúbb előírása, vagyis továbbra sem vonhatja vissza az interjút az a megkérdezett, aki közéleti eseményekkel kapcsolatban szólalt meg, az ország számára jelentőséggel bíró eseményről beszélt, valamint a közszereplő, ha megbízatásával kapcsolatban kérdezték.

Az újságíró védelme a forrásainak óvásakor a jövőben a szabálysértési törvényben is szerepelni fog. A médiaszabályozás egyedül a büntető eljárásban teremt lehetőséget arra, hogy egy újságírónak fel kelljen fednie forrását. A jövőben azonban ez is szigorodna: csak akkor kötelezhetők erre a média munkatársai, ha a bűncselekmény feltárásához fűződő érdek meghaladja a forrás titokban maradásához fűződő érdeket.

A magyar művek közzétételére vonatkozó kvóta csak akkor érvényesül, ha a műsor Magyarország területén fogható. Emellett bővül a hallássérültek számára is hozzáférhető műsorok köre, a többi közt sportműsorok vagy időjárás-jelentések lesznek feliratosak vagy jeltolmáccsal nézhetők.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Balliberális túlsúly van a médiában, hülye volna a jobboldal, ha nem próbálna meg ellene tenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés