Mi az a felhasználói élmény?

2012. május 21. 9:28

Dobó Mátyás
Doransky
Minden interfész használata közben érzel valamit, az adott felület ad valamiféle felhasználói élményt. Valamit vagy nagyon rosszul, vagy valamit nagyon jól érzel.

„Lehetetlen pontosan meghatározni a felhasználói élményt, a legkönnyebb talán érzetekkel leírni. Minden interfész használata közben érzel valamit, az adott felület ad valamiféle felhasználói élményt. Valamit vagy nagyon rosszul - frusztrációt érzel -, vagy valamit nagyon jól - örömöt érzel -.

Íme néhány válogatás azok közül, amikkel az utóbbi időben találkoztam:

Animációk, vizuális átmenetek (...)

  • EBay iPad app - A bal oldali menü elhúzásával a nagy képernyőn pixelessé válik a tartalom. Többet tologattam első alkalommal, mint ahányszor a képernyőt néztem. 
  • Win Phone 7 - ahogy kihúzod a képernyőt balra, vagy jobbra, azzal jelzi, hogy nincs tovább, hogy összenyomja a képeket. Mintha én préselném össze.
  • Twitter for iPhone - A híres csúzli. Amikor lehúzod a képernyőt, elkezdi újratölteni a tartalmakat. Olyan, mint a félkarú rabló, néha jön valami, néha nem. 

Amikor úgy viselkedik valami, mintha élőlény lenne:

  • Macbook -» Szuszogás, akkumulátor jelző. Mintha egy macska feküdne előtted az asztalon.
  • Twitter kliens Macre -» Amikor egy a legfelső szintű nézeten kívül akarok kerülni az ESC gombot megnyomva, a felület egyszerűen megrázza magát. (...)

Fizikai érintések és mozgások:

  • iPad mágneses borító -» Amikor rápattan a tető, minden alkalommal rácsodálkozom, fel és le pattintgatom.
  • A Macbook felnyitása és a töltő levétele. Még évekkel később is néha lepattintom csak úgy, vagy rácsodálkozom, hogyan tud illeszkedni ilyen pontosan.”


Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában