Díjazták a legjobb adatújságírás projekteket

2012. június 4. 18:20
A nemzetközi versenyre beküldött, digitális adatok felhasználásával készített újságírói-technológiai projektek készítői egyenként 7500 euró jutalmat vehettek át Párizsban.

Először hirdette meg a Global Editors Network és az Európai Újságíró Központ a Data Journalism (adatújságírás) díjat, amellyel a legjobb, digitális adatok felhasználásával készített újságírói-technológiai projekteket díjazták. Az atlatszo.hu tudatta: január óta a beküldési határidőig, vagyis kevesebb mint 3 hónap alatt 60 országból több mint 300 nevezés érkezett az „adatújságírás Pulitzer-díjára”. Az ezek közül kiválasztott hat projekt egyenként 7500 euró jutalmat vehetett át Párizsban, a News World Summit-on, az oklevelet a Le Monde híres illusztrátora, Plantu készítette. A zsűri elnöke a Wall Street Journal korábbi vezető szerkesztője, a ProPublica oknyomozó újságíró portál alapítója, Paul Steiger volt.

A győztesek:

Terrorists for the FBI (Az FBI terroristái) – Mother Jones and UC Berkeley Investigative Reporting Program, USA
Methadone and the politics of pain (Metadon és a fájdalom politikája) – The Seattle Times, USA
Riot Rumours (Pletykák a zavargásokról) – The Guardian, Egyesült Királyság
Аварии с пешеходами в Новосибирске (Gyalogos balesetek Novosibirskben) – Nikolay Guryanov, Stas Seletskiy és Alexey Papulovskiy, Oroszország
Transparente politik (Átlátható politika) – Polinetz AG, Svájc
2011 Illinois school report cards (Illinois megyei iskolák oktatási értékelései) – Chicago Tribune, USA

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában