Az Alkotmánybírósággal vizsgáltatnák a médiatörvény változásait

2012. június 7. 18:39
Az MSZP elnöke arra kéri az alapvető jogok biztosát, érje el, hogy az Alkotmánybíróság döntsön a médiaszabályozásban változások alkotmányosságáról. Mesterházy szerint a mostani törvénymódosítás tovább növelte a médiaszabályozásban a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét sértő rendelkezések számát.

Az MSZP elnöke arra kéri az alapvető jogok biztosát, indítványozási jogával élve érje el, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntsön a médiaszabályozásban bekövetkezett, a közelmúltban elfogadott változások alkotmányosságáról. A szocialisták erről csütörtökön közleményben tájékoztatták az MTI-t, hangsúlyozva, hogy miután Áder János államfő formai kifogásai miatt visszaküldte az Országgyűlésnek, a parlament változatlan tartalommal fogadta el a médiatörvény módosítását.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a változások között lényeges, a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságot csorbító rendelkezések szerepelnek. Ezek közé sorolta a helyi vagy körzeti médiaszolgáltatás közösségi médiaszolgáltatásként való elismerésének ügyét. Mesterházy Attila szerint a mostani törvénymódosítás tovább növelte a médiaszabályozásban a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét sértő rendelkezések számát, és „olyan eljárásrendet határozott meg, amelyben a hatóság diszkrecionális jogkörben dönthet arról, hogy valamely eljárását hajlandó-e – jogorvoslattal megtámadható döntéssel lezárni vagy sem”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés