Módosítóval tiltanák a Népszabadság nevét?

2012. június 23. 8:14
Egy kormánypárti képviselők által benyújtott módosító indítvány tiltaná többek között a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható nevű sajtótermékek kiadását, így névváltoztatásra kényszerülhet a Népszabadság és a Népszava is – állítja az FN24.

Egy pénteken, kormánypárti képviselők által benyújtott módosító indítvány tiltaná, hogy sajtótermékeket XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában vezető szerepet betöltött személyekről nevezzenek el, így nem lehetne például Szálasi Ferenc vagy Sztálin nevével fémjelzett folyóiratokat kiadni. Több jelenleg is üzemelő lapot érinthet ugyanakkor a tervezet egy pontja, amely olyan kifejezésekre vagy olyan szervezetek nevére is kiterjed, melyek a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozhatóak, vagyis elveszíthetné a nevét a Népszava és a Népszabadság is – számolt be az FN24.hu.

Az indítványról a portál a javaslat aláírói között szereplő Wittner Máriát kérdezte, aki azonban közölte: nem igazán tudja, miről van szó. Stágel Bence ugyanakkor elmondta, a módosító célja, hogy társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek ne viselhessék a jövőben a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét. A kereszténydemokrata képviselő hozzátette: az önkényuralmi politikai gyakorlattal való teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az egyik nem zárja ki a másikat.

Az, hogy a Népszava és a Népszabadság, megtartotta a nevét az un. rendszerváltás után
- egyrészt botrányos,
- másrészt jó jellemzi a "rendszerváltásunkat"!

Persze az sem volt semmi, amikor a vidéki lapokat név-változtatással nyúlták le a privatizátorok.
Pl. így lett a Dunántúli Naplóból Új Dunántúli Napló. (A betűtípust megtartva! Az "új" szócska pedig alig észrevehető, apró betűkkel.)

Aha :o)

Egyéb ötletek: politikai lap neve nem tartalmazhat (járathat le) közösségi kifejezéseket, mint: magyar, nemzet, demokrata ;)

'56 súlyát mutatja, hogy akkor legalább nevet változatattak.
A "rendszerváltás" súlytalanságát (vagy pofátlanságát!?) mutatja, hogy akkor már nevet sem változtattak.

Javaslom, hogy a Népligetet is kereszteljük át hamarjában Nemzeti Ligetté!:))

Amúgy a Magyar Hírlap mint a komcsi kormány lapja jött létre a Kádár rendszerben! Basszus! :)

A " Népszava" valamikor még 1877-ben jelent meg először, akkor még németül, néhányszor betiltották, de olyanok is publikáltak benne, mint Ady, József Attila vagy Illyés Gyula. Egyébként évek óta erősen csökken a példányszáma, így lehet, hogy ha hagyják, akkor hamarosan nem lesz mit "névváltoztatásra" kötelezni, mert a kutya sem lesz rá kiváncsi. Az is lehet viszont, hogy ezzel az "ingyenreklámmal" egyszer csak elkezdik vásárolni, azaz visszafelé sül el ez az egész.

A szimbólikus inga újabb kilengése az ellenkező irányba. Rákosiék anno némileg visszaéltek a "nép" szó alkalmazásával. Ezen most (némi késéssel!) feltétlenül változtatni kell! A vak is látta, hogy a Népstadiont se igazán Puskás kedvéért keresztelték át :)
De már gyanús a Népliget is! Már a nép-nemzeti oldalról is lekopott a nép!

Ez a kurzus, mely pár év alatt szépen lejáratta a polgár szót, most a "Nemzet"-tel él vissza vastagon. Kár!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában