Módosítóval tiltanák a Népszabadság nevét?

2012. június 23. 08:14

Egy kormánypárti képviselők által benyújtott módosító indítvány tiltaná többek között a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható nevű sajtótermékek kiadását, így névváltoztatásra kényszerülhet a Népszabadság és a Népszava is – állítja az FN24.

Egy pénteken, kormánypárti képviselők által benyújtott módosító indítvány tiltaná, hogy sajtótermékeket XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában vezető szerepet betöltött személyekről nevezzenek el, így nem lehetne például Szálasi Ferenc vagy Sztálin nevével fémjelzett folyóiratokat kiadni. Több jelenleg is üzemelő lapot érinthet ugyanakkor a tervezet egy pontja, amely olyan kifejezésekre vagy olyan szervezetek nevére is kiterjed, melyek a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozhatóak, vagyis elveszíthetné a nevét a Népszava és a Népszabadság is – számolt be az FN24.hu.

Az indítványról a portál a javaslat aláírói között szereplő Wittner Máriát kérdezte, aki azonban közölte: nem igazán tudja, miről van szó. Stágel Bence ugyanakkor elmondta, a módosító célja, hogy társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek ne viselhessék a jövőben a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét. A kereszténydemokrata képviselő hozzátette: az önkényuralmi politikai gyakorlattal való teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/2634