NMHH a Neo FM-nek: A csődeljárásnak nincs hatása a szolgáltatási szerződésre

2012. június 24. 15:01
A Neo FM rádió által kért csődvédelemnek nincs jogi hatása a társaság médiaszolgáltatási szerződésének létére vagy megszűnésére; azt az 500 millió forintos váltót pedig, amelyet az FM1 benyújtott, a hatóság nem fogadhatta el, de a cég pénzre válthatta volna azt – írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. által kért csődvédelemnek nincs jogi hatása a társaság médiaszolgáltatási szerződésének létére vagy megszűnésére; azt az 500 millió forintos váltót pedig, amelyet az FM1 benyújtott, a hatóság nem fogadhatta el, de a cég pénzre válthatta volna azt – írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője, Kiricsi Karola a rádió vezetőjének küldött levelében, amelyet a Magyar Nemzet Online (MNO) ismertet.

Az MNO kérésére a médiahatóság elküldte a portálnak a Neo FM vezetőjének csütörtökön eljuttatott NMHH-szóvivői levelet, amelyben az áll: jogilag kizárt, hogy pénzügyi teljesítésként a médiatanács váltót vagy más értékpapírt elfogadjon, a csődeljárásnak pedig semmiféle jogi hatása nincs a hatósági szerződésekkel kapcsolatos eljárásokra, vagyis az FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződésének létére vagy megszűnésére.

„Jogi tanácsadóik – és kommunikációs munkatársaik is - bizonyára tisztában vannak a tényekkel, az ide vonatkozó jogszabályokkal és a szerződésük egyes passzusaival. Ez esetben tudják azt is, hogy a váltó elfogadásával a hatóság megsértené a közigazgatási eljárásról és az államháztartásról szóló törvények vonatkozó szabályait. Így, ha a Médiatanács az Önök által felajánlott váltót elfogadta volna, akkor nemcsak eljárása, hanem teljes döntése is jogszabálysértő lett volna” - fejtette ki levelében a szóvivő, aki hangsúlyozta: a társaságnak hétfői nyilatkozata után egészen éjfélig - az első törlesztőrészlet teljesítésének határidejéig - lehetősége lett volna a váltót pénzzé tenni, és az abból származó összeg egy részét a médiatanáccsal szemben fennálló kötelezettség teljesítésére fordítani. Megjegyezte azt is, hogy a szerződés hatósági határozattal történő megszüntetése nem polgári jogi, hanem közjogi jogcím, így erre a csődtörvénynek a cég által említett korlátozó rendelkezése nem terjed ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés