Pert nyert a HVG Lázár Jánossal szemben

2012. június 25. 21:35
A másodfokú bíróság jogerős döntése alapján Hódmezővásárhely elvesztette azt a sajtópert, amit a HVG-vel szemben indított – írja hétfőn az e-MaSa. Lázár János a portál kérdésére válaszolva közölte: „azt, hogy a HVG velem kapcsolatban hazudik, már megszoktam, de minden törvényes eszközzel fellépek az ellen, hogy valaki valótlanságokat állítson Hódmezővásárhelyről”.

A HVG 2005. október 2-án, a város József Attila-emlékművének avatása kapcsán, szakértőkre hivatkozva azt írta: a szobron viasszal pótolták a még el nem készült bronzelemeket. Az önkormányzat jó hírnevének sérelme miatt indított pert, két és fél évvel később, 2008. március 15-én azonban, amikor a bíróság Hódmezővásárhelytől a város állítását igazoló bizonyítékokat követelt, a város visszalépett, és az alperesek ügyvédeivel megegyezve kifizette a perköltségeket – írja az e-MaSa.

Az ügy 2011. november 19-én éledt újjá, amikor a HVG „Mű, emlék, védelem” címmel, a magyarországi József Attila-szobrok hányattatott sorsáról közölt cikket. Az írást a szerző, Murányi Gábor így zárta: „A szoborcsoportnak (t.i. a hódmezővásárhelyi alkotásnak – a szerk.) még nem volt kiöntve ugyanis minden darabja, ám a kínos tény elismerése helyett a szervezők – a hazugság kényelmesnek mondott országútját választva – bronzspray-vel befújt viaszfigurákat is avattak.” Hódmezővásárhely néhány nappal később Lázár János polgármester szignójával – helyreigazítást kért a laptól. Mint írták, „a hódmezővásárhelyi Hősök terén nem bronzspray-el befújt viaszfigurákat avattak fel, a szervezők pedig soha nem mondtak ezzel kapcsolatban hazugságot, sem az ünnepség keretében, sem ezt követően egyetlen alkalommal sem”. Vass Péter főszerkesztő válaszlevelében a helyreigazítási kérelmet azzal az indokkal utasította el, hogy a cikkben foglalt állítások információik szerint megfelelnek az igazságnak.

Lázár János ezt követően indított pert a hetilap ellen, mely ügyben az első fokú bíróság 2012. január 30-án a HVG-nek adott igazat. A Fővárosi Ítélőtábla most, 2012. június 13-án jogerőre emelkedett másodfokú ítéletében ismét helyt adott az alperes szerkesztőség érvelésének. Az e-MaSa az ítélet kapcsán feltett kérdéseire Hódmezővásárhely önkormányzata közölte: további jogi lépéseket is tesznek „a HVG-vel és minden olyan sajtóorgánummal szemben, amely hazugságokat állít Hódmezővásárhelyről”. Lázár János azt írta: „azt, hogy a HVG velem kapcsolatban hazudik, már megszoktam, de minden törvényes eszközzel fellépek az ellen, hogy valaki valótlanságokat állítson Hódmezővásárhelyről, megpróbálja hazugságokkal vádolni a várost, vagy a hódmezővásárhelyiek közösségét.”

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés