Románia: politikai alapon osztották szét a sajtópénzt?

2012. július 9. 17:35
A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) alelnöke szerint politikai alapon osztották el a magyar sajtó részére a román költségvetésből juttatott támogatást. Az RMDSZ főtitkára elutasította a vádakat.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) alelnöke szerint politikai alapon osztották el a magyar sajtó részére a román költségvetésből juttatott támogatást. Szekeres Attila nyílt levélben hozta nyilvánosságra álláspontját, amelyet a Krónika napilap idézett hétfőn.

A MÚRE-alelnök kifejtette, a romániai magyar közösségnek szánt, és a közösség képviseletében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezelt 17,17 millió lejes (1,09 milliárd forintos) romániai költségvetési támogatásból mindössze 3,5 millió lejt (222 millió forintot) tett megpályázhatóvá az RMDSZ. Ebből a sajtó támogatására 725 ezer lejt (46 millió forintot) bocsátottak. A pénz elosztását az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány és annak sajtó szaktestülete végezte.

Szekeres Attila szerint az elosztásban egyetlen kritérium érvényesült: az RMDSZ-szel ápolt jó viszony. „A kritikus hangnemet megütő lapok pályázatait egyszerűen lesöpörték az asztalról. Így döntött az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter által elnökölt szaktestület” – írta Szekeres. Hozzátette, hogy tavaly a MÚRE ügyvezető tanácsát kérték fel a napilapoknak szánt összeg elosztására, és idén is erre a testületre kellett volna bízni a feladatot.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára az MTI-nek nyilatkozva elutasította a vádakat. Kijelentette, míg a Communitas Alapítvány által lebonyolított pályázatoknak több ezer nyertese és több tízezer kedvezményezettje van, s valóban vannak olyanok is, akiknek nem jut támogatás, és érthető, hogy ők elégedetlenek az eredménnyel.

Kovács Péter elmondta: a sajtópályázatokat véleményező szaktestületben újságírók vesznek részt. Tagja a testületnek a MÚRE korábbi és jelenlegi elnöke is. „Nincsen politikai jellege az elbírálásnak, a nem nyerő pályázatok forrás hiányában nem kaptak támogatást” – jelentette ki Kovács Péter. „Az lenne jó, ha az RMDSZ költségvetéséből teljes mértékben tudnánk biztosítani a romániai magyar sajtó fenntartását. Erre sajnos nincs lehetőség” – tette hozzá az RMDSZ főtitkára.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés