Megduplázza romániai alkotóműhelyeinek költségvetését a közmédia

2012. július 27. 10:45
Az MTVA megduplázza a külhoni magyar alkotóműhelyekre fordított költségvetését: az ősz elejére Bukarestben, Marosvásárhelyen, Szabadkán, Újvidéken, Rimaszombatban, Szepsiben és Lendván kapcsolódnak új stúdiók a rendszerhez – közölte Böröcz István Tusnádfürdőn.

A magyar közszolgálati médiának dolgozó külhoni alkotóműhelyek hálózatának fejlesztését jelentette be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Böröcz István csütörtökön a Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen.

Böröcz István bejelentése szerint az MTVA megduplázza a külhoni magyar alkotóműhelyekre fordított költségvetését. Elmondta, hogy az MTVA jelenleg két külhoni stúdióval, a kolozsvárival és a székelyudvarhelyivel áll szerződéses kapcsolatban. A nyár végére, az ősz elejére Bukarestben, Marosvásárhelyen, Szabadkán, Újvidéken, Rimaszombatban, Szepsiben és Lendván kapcsolódnak új stúdiók a rendszerhez. Az MTVA által megörökölt szerződések alapján eddig 29 Kárpát-medencei településen készítettek műsorokat külhoni alkotócsoportok. Számuk a közeljövőben 34-re emelkedik.

Böröcz István azt is elmondta: az optikai kábelhálózat kiterjesztésével hamarosan három felvidéki és két délvidéki stúdiót is alkalmassá tesznek arra, hogy élő adásokat közvetítsenek. A vezérigazgató a bejelentések után a helyszínen írta alá az új céloknak megfelelő szerződést Maksay Ágnessel, a kolozsvári Videopontes stúdió vezetőjével.

A vezérigazgató az MTI-nek adott interjújában aláhúzta, hogy az MTVA az elmúlt időszakban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda egymástól sok szempontból eltérő hálózati rendszereit vette egy kézbe. Az ezek közötti párhuzamosságok kiiktatásával szabadította fel azokat az összegeket, amelyeket a külhoni médiaműhelyek megerősítésére szán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés