Nyílt levél a Népszava tulajdonosának

2012. augusztus 16. 10:30
A Népszava szakszervezeti csoportja
MTI-OS
Azt kérjük a tulajdonostól: adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek, hogy Magyarországon vívhassuk meg a harcot a fennmaradásukért, olvasóinkra és a baloldali gondolkodású polgárokra támaszkodva.

„A jövőre 140 éves Népszava hányatott történelmének fontos állomásához érkezett. Ezért a tulajdonosunkhoz fordulunk – ezúttal már nyilvánosan – a kérdéssel: mi a szándéka a Népszava Lapkiadó Kft.-vel? Hogyan óhajtja finanszírozni a szociáldemokrata napilapot, mikor tervezi helyrebillenteni a magyarországi kft. megbillent pénzügyi egyensúlyát, ami ma már a Népszava létét fenyegeti?

A patinás baloldali napilapot, a Népszavát 99 százalékban a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA nevű cég birtokolja. Úgy látjuk, hogy a távoli tulajdonos nem tudja tovább életben tartani a Népszavát. A mostani siralmas helyzetünkben, amikor évek óta rendszeresen nem kapjuk meg a munkánkért járó, többször csökkentett bérünket, azt kérjük a luganoi cégtől: tegye lehetővé, hogy a magyar baloldal napilapja a jövőben is teljesíteni tudja történelmi küldetését. Adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek, hogy mi itthon, Magyarországon vívhassuk meg a harcot a fennmaradásukért, olvasóinkra és a baloldali gondolkodású polgárokra támaszkodva. Hogy ne fordulhasson elő az a szégyen, hogy az I. világháborút, a Horthy-rendszert, a II. világháborút, a kádárizmust túlélt kultúrtörténeti ereklyének is tekinthető napilapot, a baloldal csúfságára, bezárják, vagy havilappá degradálják.

A svájci tulajdonostól nem kaptunk anyagi támaszt. Mára világossá vált, hogy az MSZP Táncsics és Szabad Sajtó alapítványai sem képesek betömni a lyukat, ami a lap előállítási költségei és bevételei között évek óta tátong. Próbálkoztak ezzel évtizeden keresztül, mindig annyi segítséghez juttatva a kiadót, ami súlyos bércsökkentések és leépítések árán ugyan, de valahogy életben tartotta. Köszönet érte. Reményeink szerint – az alapszabályuknak megfelelően – támogatni fogják a baloldali magyar sajtó egyik még megmaradt képviselőjét a jövőben is. Ez azonban nem elég a talpon maradáshoz.

Tulajdonosunk nem csak pénzügyi biztonságunkról nem gondoskodott, de nem védte meg a szerkesztőséget a politikai támadásoktól sem. Nem tett semmit azon kísérletek ellen, amelyek célja a nyomásgyakorlás volt a szerkesztőségre, kihasználva a lap nehéz pénzügyi helyzetét. Nem utasította vissza az MSZP frakciója nevében nyilvánosságra hozott közleményt sem, amely a Népszava Lapkiadó Kft. hirdetési politikáját bírálta, azt sugallva, hogy a jelenlegi kormányzó párthoz fűződő szoros viszonyáról ismert vállalat hirdetésének megjelentetésével a lap méltatlanná vált a szociáldemokrata napilap felirat viselésére, függetlenül az újság tartalmától. Mi ezt most megtesszük. A lap valamennyi munkatársa számára sértőek ezek az üzenetek. Már csak azért is, mert az MSZP nem fenntartja a lapot, nem kiadja, hanem alapítványain keresztül támogatja. A Népszavát a főszerkesztő és a három helyettese szerkeszti. A hirdetéseket – mint más lapoknál – a kiadó szervezi, és ez mindaddig nem tartozik a szerkesztőségre, de senki másra sem, amíg azok tartalma törvényeket nem sért.


A Népszava szakszervezeti csoportja

Zsebesi Zsolt titkár”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...sem képesek betömni a lyukat, ami a lap előállítási költségei és bevételei között évek óta tátong."

talán nem véletlenül.

A lap olyan szélsőséges, kirekesztő, szalonképtelen politikai körök szócsöve lett, aminek ma már semmi köze a lap eredeti szelleméhez, a szociáldemokráciához vagy a munkavállalók közösségéhez.

A lapra nincsen fizetőképes kereslet. Ebből kell kiindulni. Ezt jelzi az idézett mondat is.

Az az igazság, hogy a lapotokat - valami szükség okán - sokan csak akkor veszik kézbe, ha a közelben kézmosási lehetőség is rendelkezésre áll.
Azzal pedig, hogy szociáldemokrata lap, ne is próbálkozzatok, mert aki erre vágyik, az hamar észleli, hogy nem vagytok ti szociáldemokraták, így azután nem is próbálkozik tovább veletek.
Az igazsághoz tartozik, hogy a mai Magyarországon nem is igazán ismert, hogy mi is a szociáldemokrácia, csak az, hogy ti bizonyosan nem azok vagytok.
Becsületesebb lenne, ha bevallanátok, hogy ármánykodásra, trollkodásra, hazudozásra, szándékolt félrevezetésre szerkesztett kiadvány lettetek.

A svájci átjátszás még a rendszerváltás korára tehető, amikor böröndben vitte a szakaszervezeti vezér a határon át a milliárdokat.

Attól svájci, hogy a céget a komcsik ott jegyeztették be. Fedőnéven.

Ennyi.

"Azt kérjük a tulajdonostól: adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek,.."

Legfeljebb a lógóját tudja a szátokba adni. A logó használatának jogát, azt kérhetitek. Persze nem ingyé.

Rám ne gondoljanak!

De Széles vagyona legalább fentartja a Magyar Hirlapot.

Kérjetek a szocik nyolc év alatt lopott pénzéből. Németh elvtárs rongyosra beszélte a száját az érdekükben. Nem értem, miért nem tartják el cserében a lapot?

Vajon itt miért nem osztja az észt és trágárságot smogger?

Eddig a nagybani piaccal volt "elfoglalva".

Önmagukból nem fordulhatnak ki. Új lap pedig nem hullik az égből ingyér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában