Marad-e szabad média Magyarországon?

2012. augusztus 27. 20:41

Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce
A Fidesz olyan helyzetet teremt, amelyben az ország politikai napilapja pártlappá válik, méghozzá úgy, hogy az MSZP-nek gyakorlatilag fizetnie sem kell érte.

„A Ringier az egész közép-kelet-európai térségben összebútorozott az Axel Springerrel, az egyesülés csupán két országban nem jött létre: Romániában (ahol az Axel nincs jelen), és Magyarországon. Itthon azért, mert a kormányváltás idején a Gazdasági Versenyhivatal már nem merte engedélyezni a fúziót, az új felállásban pedig az NMMH, majd személyesen Szalai Annamária vonta magához a döntési jogkört (de nem döntött). A hírek szerint a folyamatot a miniszterelnök személyes figyelemmel kísérte. A GVH megbízott szakértőjének korábban nyilvánosságra került véleménye szerint szakmai okok nem indokolják, hogy a fúzió ne jöhessen létre, és a Népszabadság semmilyen módon nem akadálya az egyesülésnek, tekintve, hogy az Axel Springernek nincs országos politikai lapja. A közelmúltban az Axel Springer vezetője állítólag tárgyalt Orbán Viktorral és Szalai Annamáriával. 

A bennfentesek most úgy tudják, hogy a kormánypárti irányítású médiahatóság engedélyezi az eddig blokkolt fúziót, de csak azzal a feltétellel, ha abból a Népszabadság kimarad, és a Ringier megválik a laptól (ugyanakkor például a női és az életmód-magazinok területén, ahol mindkét cég érdekelt, és a fúzió után egyértelmű piaci túlsúly jön létre, semmilyen intézkedést nem várnak el az egyesülő felektől). A »fent« kiagyalt eljárás szerint a Ringier jelképes áron felajánlja a részesedését a Szabad Sajtó Alapítványnak, vagyis annak az alapítványnak, amelyen keresztül az MSZP őrzi tulajdonrészét a lapban.

Tehát: a Fidesz olyan helyzetet teremt, amelyben az ország politikai napilapja a teljes politikai függetlenség helyett pártlappá válik, méghozzá úgy, hogy az MSZP-nek gyakorlatilag fizetnie sem kell érte. Hogy mi a jó ebben a Fidesznek? Leginkább az, hogy – ha az ügyletet valóban lebonyolítják – onnantól bármit, amit a Népszabadság ír, le lehet söpörni az asztalról azzal a felkiáltással, hogy »csak a szocik pártlapja hőbörög«. A politikai nyilvánosságban kitisztulnak a frontvonalak. Szinte csak jobb- és baloldali orgánumok maradnak, jelentős jobboldali túlsúllyal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Világ proletárjai egyesüljetek!

"Tehát: a Fidesz olyan helyzetet teremt, amelyben az ország politikai napilapja a teljes politikai függetlenség helyett pártlappá válik"
Az ország politikai lapja??
teljes politikai függetlenség?
Már megint? Mitől?

A Népszabadság független lap? Független?????

Persze lehet, mert mint tudjuk, van a gaz jobboldal, és vannak a függetlenek. De akkor ki van a baloldalon? A nevükben függetlenek, mert nekik is ciki bevallani, hogy a baloldalhoz tartoznak?

Kicsit tényleg vicces lesz, ha a még veszteségesebb és még gyalázatosabb népszara beolvad a népszabiba. Mi lesz a címe? Ugye volt Szabad Nép. Aztán Népszabadság.
Népszar-vadság lesz.

Teller Ede már meghalt, de még lefaxolta ennek a független lapnak, hogy mit gondolna, ha élne a közelgő hazai választásokról..

Válaszok:
trendo | 2012. augusztus 28. 4:11

Video kills the radiostars..

Már javában benne voltunk a Fletó érában és csak néztem, hogy ezek a firkászok - sok név jöhetne - hogy védték a védhetetlent, Hunwald - testületi döntés volt, K4, Metro4, Sukoró, Ferihegy, moszkvai kirendeltség, belváros szétlövetése, etc., stb., és még a 2 választási forduló közt is tüzelték a kádári nemzedéket, és nem értettem mire gondolnak. Egyszerűen élhetetlenek. És akkor itt van egy népszavás siker író, Andressew és nem meri megmondani a gyerekének, hogy nincs kaja, meg a sárga csekk ott áll kifizetetlenül, majd a Németh Peti két rettegés és három antiszemitázás között szerez egy kis Közgép hirdetést és akkor egy hónapig megint tud hívni a mobilján. Hol van már a kiutalt tanácsi lakás, Zsiguli kiutalás, pártüdülő, kitüntetés, Lánchíd brandy, smúzolás a Fehér házban?!

A Magyar Nemzet jogerősen elvesztett sajtópereinek felsorolását (rekordszámban vannak!) viszont nem sikerült lefaxolnotok, mert kevés rá a 20 m-es faxpapírtekercs :)))

Tekintve a Népszabi fölhalmozott tartozásait (ca. 900 millió Ft) nem lesz egyszerű feladat az MSZP-nek megmenteni a csődtől a kedves pártlapot. Kíváncsi vagyok, melyik szoci nagytőkés lát annyi fantáziát a lapban, hogy beletegye a pénzét.

Csintalan kocsmároson kívül hallott már valaki jelentkezőről? Tréfás lesz, amikor "Magyarország legkedveltebb napilapja", amit valaha állítólag egy millióan olvastak, a köpönyegforgató zsírdisznó Lehel téri becsületsüllyesztőjének itallapját fogja reklámozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés