Mégsem szűnik meg a Szatmári Magyar Hírlap?

2012. augusztus 30. 9:45
A gyakorlattól eltérően egy román üzletember tulajdonába került a Szatmári Magyar Hírlap című romániai magyar napilap, amely komoly anyagi gondokkal küszködött. A Krónika című napilap szerint így valószínűleg nem szűnik meg az újság, amely egy már létező lapcsoport tagja lesz.

Dumitru Pacuraru, a Solpress Kft. tulajdonosa a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta: ő már benne volt e lap tulajdonosi körében, a Szatmári Magyar Hírlapot ugyanis hét éve közösen indította Szilágyi Ferenccel, a Sam Grup Consulting Kft. vezetőjével. Időközben azonban lemondott 50 százalékos részesedéséről társa javára. Tette ezt azért, mert addigra már más lapok – a román nyelvű Informatia Zilei és a párhuzamosan beindított Informatia de Maramures – menedzselésével foglalkozott. A Szatmári Magyar Hírlap azonban az utóbbi időben egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, ezért Pacuraru úgy döntött, hogy elfogadja volt üzlettársának ajánlatát, és teljesen átveszi a magyar lapot.

A vállalkozó szerint hiba volt, hogy már az elején nem működött közös kiadóvállalat keretében a román nyelvű Informatia Zilei és a Szatmári Magyar Hírlap, mivel a párhuzamos igazgatás igen sok pénzt emésztett fel. A tervek szerint ezentúl közös logisztikát és terjesztési hálózatot használnak, és a két lap újságírói is szorosra fonják az együttműködést, hogy lefaraghassanak a kiadásokból.

A Szatmári Magyar Hírlapot 2005-ben alapították, miután 2004-ben az addigi egyetlen Szatmár megyei magyar lapot, a Szatmári Friss Újságot felvásárolta az osztrák Informmedia Kft. Tavaly a Szatmári Friss Újság is gazdát cserélt, a lapot egy helyi cég, a Tradeholding Kft. vette meg. Pacuraru nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a két magyar lap összeolvad majd.

Erdélyben ritkán fordul elő, hogy román tulajdonos működtessen magyar sajtóorgánumot. A napilappiacon egyedül a nagyváradi Micula testvérek működtetik a Bihar megyében terjesztett Reggeli Újságot – olvasható a Krónikában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés