Mellőzték a hiteles forrást, megbüntették az újságírókat Kínában

2012. augusztus 30. 10:02
„Hiteles forrás” mellőzésével, az internetről gyűjtött információk alapján írtak cikkeket a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány gazdasági lapjába, ezért megbüntették az újság vezetőit és munkatársait.

„Hiteles forrás” mellőzésével, az internetről gyűjtött információk alapján írtak cikkeket a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány gazdasági lapjába, ezért megbüntették az újság vezetőit és munkatársait – tájékoztatott közleményében az országos sajtó és kiadói főhivatal szerdán.

Az illetékesek által elvégzett nyomozás megállapította, hogy az Economic Observer egyik júliusi számában a lap a vasútügyi minisztérium reformjával kapcsolatban tévesen közölt információkat, miközben nem tájékozódott az érintett tárcánál. A kérdéses írást online megjelent cikkekre, továbbá szakértők véleményére, feltételezéseire alapozták.

A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a lapban „nem a valós tényeket közlő”, több „félrevezető” írás jelent meg, amelyeknek „negatív társadalmi hatásuk volt”. Az újság vezetőit a helyi felügyeleti hatóság figyelmeztetésben részesítette és megbírságolta; az érintett cikkek szerzőinek bevonták az újságíró igazolványát. A közleményben felhívják a riporterek figyelmét, hogy felelősség terheli őket, ha nem hiteles forrásra támaszkodva írnak „téves cikkeket”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés