Három díjjal tért haza Ungvárról a magyar közmédia

2012. szeptember 4. 9:22
A magyar közmédia egy rádiós és két televíziós alkotását is díjazta a nemzetközi zsűri a vasárnap véget ért ungvári televíziós és rádiós seregszemlén. A Szülőföldem Szép Határa Nemzetközi Kisebbségi Televíziós és Rádiós Fesztivál a közép- és kelet-európai országok kisebbségeinek életét és kultúráját mutatta be.

A Kárpátalján 14. alkalommal megrendezett kisebbségi médiafesztivál szombati díjkiosztó gálaestjén a nemzetközi zsűri két magyar tévéfilmet jutalmazott a három legjobbnak ítélt produkció között. A rendezvényre hat országból összesen 65 televíziós és 67 rádiós pályamunka érkezett. A fesztiválon második helyezést ért el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA által benevezett Fivérek című film. A zenekart alapító három roma testvér életét és munkáját bemutató, Papp Róbert rendezte produkció nyerte el a legjobb hang utómunka díját is.

Harmadik helyezett lett az MTVA Szegedi Körzeti Stúdiója szlovák szerkesztőségének munkája, a Tenyeremre tettem a lelkemet című alkotás. A békéscsabai szlovákok életével foglalkozó, a fesztiválra ugyancsak az MTVA által benevezett film, amelyet Antala Zsuzsanna rendezett, megkapta a legjobb operatőri munka díját is, Szél Zsolt és Kormány Tibor között megosztva.

A fesztivál fődíját az ungvári Tisza-1 TV magyar vonatkozású tévéfilmje nyerte el. A Makszim Melnik rendezésében készült Salánk. Hordóban az igazság című alkotás a Nagyszőlőshöz közeli magyar ajkú Salánk község hagyományosan hordókészítéssel foglalkozó egyik családjának a mindennapjait mutatja be, bepillantást engedve a Kárpátalján ma már alig űzött mesterség fortélyaiba is.

A legjobb rádiós portré díját Mándity Predrag, az MTVA Szerb Szerkesztőségének vezető szerkesztője vehette át. „A portrét Stevanovity Zoránról készítettem. Azért esett rá a választásom, mert érdekelt a kettős identitás kérdésköre. 2011-ben jelent meg a Körtánc-Kóló című lemeze, ekkor döntöttem el, hogy egy hosszabb portré keretében is szeretném megszólaltatni, hiszen zeneileg visszatért a szerb gyökereihez. Zorán azt vallja magáról, hogy száz százalékig magyarnak és száz százalékig szerbnek is vallja magát” – idézte a vezető szerkesztőt az MTVA közleménye.

A fesztivál célja, hogy támogassa a kisebbségek lelki újjászületésére, kulturális örökségük és értékeik megőrzésére irányuló dokumentumfilmek, televíziós és rádiós programok készítését és bemutatását olvasható a közleményben. A versenyre még be nem mutatott dokumentumfilmekkel, tévé- és rádióműsorokkal lehetett nevezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában