Kuruc.info-leleplezés: Tilcsák Bea tündöklése és bukása

2012. szeptember 5. 14:55

Papp László Tamás
hvg.hu
A vélemények, a tévtanok üldözésének csak annyi hatása van, hogy újabb pluszterhet rak az amúgy is agyonhajszolt rendőrségre. De egy igazi demokráciában ordas eszmék nem szankcionálhatóak.

„Az Atlatszo.hu civilként megcsinálta azt, ami Szilvásy Györgynek és Pintér Sándornak az államhatalom, a titkosszolgálati eszközök birtokában évek óta nem sikerült: a nyilvánosság előtt leleplezte a Kuruc.info tulajdonosát. Bodoky kolléga régóta dolgozik az ügyön: szerzőtársával, Jászberényi Sándorral együtt ő tárta fel a szélsőjobboldali portál finanszírozási struktúráját, nem ijedve meg a bosszújuktól sem. Szép, nem? Profi munka. De egy szabadelvű közírónak mégis az a legszebb a történetben, hogy ezt a fegyvertényt nem az állam tiltó ereje produkálta. S nem is azok, akik a náci áfium ellen való orvosságot a közhatalom tiltó erejének növelésében, a véleményszabadság, a gyülekezés korlátozásában látják. »Az atlatszo.hu nem gondolja azt, hogy be kell tiltani, vagy „el kell távolítani az internetről” a kurucinfót, a szabad szólás és véleménynyilvánítás a nácikat is megilleti. Határozott álláspontunk viszont, hogy a kuruc által elkövetett törvénysértésekért is vállalnia kell a jogi felelősséget valakinek, ahogyan mi sem bújunk anonimitás-szolgáltatók mögé ha valaki bíróságon kíván elégtételt venni az általunk közölt tartalomért.« - fogalmazzák meg világosan az e sorok írója által is osztott álláspontot.

Magyarországon jobb-és baloldali kormányoknak egyaránt preferált módszere, hogy a konkrét szélsőséges bűnelkövetők (focihuligánok, rasszista önbíráskodók, erőszakra felbujtók, személyiségi jogsértők) sikertelen, dilettáns üldözését kompenzálandó, pótcselekvésbe menekül. A bűnös egyének felelősségre vonásának csődjét azzal kompenzálja, hogy teljes szervezeteket, rendezvényeket, portálokat akar betiltani, ordas eszméket, gondolatokat, önkényuralmi jelképeket egészében kriminalizálni. Vagyis a nácikat nem azért büntetik, amiért egy demokráciában lehet és kell (más emberek inzultálása, fenyegetése, bántalmazása, mások jogainak csorbítása, stb.), hanem pusztán azért, mert nácik, s a náciságukat ki is fejezik. Csakhogy ennek semmi értelme. A feloszlatott szervezet más néven, más ruhában egy órán belül újjáalakul, s vígan felvonulgat, de Holokauszt-tagadásból se lett kevesebb az ezt betiltó törvény óta. A vélemények, a tévtanok üldözésének csak annyi hatása van, hogy újabb pluszterhet rak az amúgy is agyonhajszolt rendőrségre. De egy igazi demokráciában ordas eszmék nem szankcionálhatóak. Csak az ordas tettek (és a rájuk való felbujtás.) Az eszmékkel szemben politikai síkon kell fellépni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés