Szolgálati közlemény

2012. szeptember 6. 11:07

Bartus László
Amerikai Népszava
Az online sajtó megélhetését azok rontották el, akik az online híreket ingyen adták, és hozzászoktatták az olvasókat, hogy ezért nem kell fizetni. Pedig előfizetés nélkül nem lehet újságokat fenntartani.

„Annak, hogy ezt halogattam idáig, két oka van. Egyrészt mutatja, hogy nem szeretek kérni, és ha nem szorulunk rá, akkor inkább nem kérem az önkéntes támogatásokat. De mostanában annyi támadás éri a website-ot, hogy valamit muszáj csinálnunk, és az pénzbe kerül. Emellett el kell mondanom, hogy a website azon kívül, hogy én ingyen csinálok mindent, még jelenleg is havi 600 dolláromba kerül (ami havi 130 ezer forint), és ezt saját zsebemből fizetem. De nem akarok panaszkodni, ezt én vállaltam, annak ellenére, hogy ebből nekem soha egy fillér hasznom nem lesz. Már gondoltam rá, hogy nálam sokkal gazdagabb emberek sem csinálnának olyasmit, ahol ingyen dolgoznak, és a saját pénzüket teszik bele, amiről tudják soha nem térül meg. De amikor belenézek az oldalba, nincs szívem bezárni. Látom, hogy sok embernek sokat jelent, és élvezem a társaságot. Nem fűtenek már engem hazafias érzelmek, mert nem látok semmi esélyt arra, hogy Magyarország a katasztrófát elkerülje. De ez egy kis sziget sokaknak, egy kis pihenőhely. Néha sajnálom, hogy nem tudunk csinálni egy igazi rendes hírújságot belőle. Nem szakmai okokból, mert amilyen a magyar sajtó, annak én megmutatni semmit nem akarok, és ezek között nincs mit szégyellni. Hanem az olvasók miatt, érzem, hogy szükségük lenne rá. (...)

Tudom, hogy az online sajtó megélhetését azok rontották el, akik az online híreket ingyen adták, és hozzászoktatták az olvasókat, hogy ezért nem kell fizetni. Pedig előfizetés nélkül nem lehet újságokat fenntartani. Semmi nincs ingyen, de az emberek többsége csak kényszerből fizet, saját megfontolásból nem. Ez is megszokás, kultúra és társadalmi szocializáció kérdése. Nem hibáztatok ezért senkit, mert Magyarországon ehhez szoktak hozzá. Soha nem adtam volna én sem senkinek, ha nem látom azt, ami egy fejlett demokráciában van. De így előfizettem az ÉS-re, mert támogatni akarom, Mihancsik Zsófia cikkei miatt az éves előfizetés többszörösét adtam a galamus.hu-nak, és a Klubrádiónak csak azért nem fizetek, mert gyáva árulóknak tartom őket. De nagyon érdekes azt látnom, hogy a New York Public Radio, ami a legjobb adó Amerikában, kizárólag a civilek adományaiból él, és semmi állami forrást vagy pártadományt nem fogad el. A pártok és szervezetek nem egyformán közel vannak hozzá, mint ahogyan a magyar médiatörvény rendelkezett, hanem egyformán távol. Teljesen elválasztva, nem fogadhatnak el állami vagy politikai szervezettől adományt és támogatást, nem fogadhatnak el hirdetéseket, mert a hirdetések burkolt politikai támogatások lehetnének, hanem csak kizárólag az egyének, a hallgatók adományaiból élnek. Minden évben van egy-két hetes kampányuk, amikor folyamatosan kérik a rádióban az adományokat, és a világ legtermészetesebb dolga, hogy az emberek küldik az adományokat. Ez nem valami rendkívüli helyzet, hogy így tartsák meg a rádiót, hanem ez a természtes normális üzemmód. És az adományokból élvezett szabadságban fantasztikus minőségű rádiózást produkálnak. Aki hallgatja, használja, akinek fontos, aki számára ez nyújt valamit, annak természetes, hogy erre fizessen, adakozzon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megleptél, kivételesen egyetértek veled.

A kérdés csak az, hogy miért nem akar senki a fent említett online újságban hirdetni?

Ezek szerint az amerikai hirdetők nem akarják a nevüket adni egy a hazáját gyalázó és összevissza hazudozó hírforráshoz.

"De amikor belenézek az oldalba, nincs szívem bezárni."

Én is belenéztem, és nekem lenne szívem bezárni. Segítsek?

"havi 600 dolláromba kerül"

Ki gondolta volna, hogy ilyen kevés pénzből fenn lehet tartani egy országszerte ismert, szélsőséges, gyűlölködő, cionista szennylapot. Hiába, a technika csodákra képes.

Már értem,miért olyan sötétek a gondolatai. A képei azonnali depressziót okoznak.

Nem mehet rosszul Bartusnak, ha ennyi pénz tud költeni a saját hülyeséginek a terjesztésére.

De lehet, hogy csak duma, mert a támogatók nem szivesen fednék fel magukat. Így hát Bartus elmondja, hogy ő ráfizetésből él.

Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy eddig kik pénzelték Bartust és most miért nem küldenek többet pénzt.

Egyébként szerinted kinek kellene hirdetnie a Bártusnál ha egy Amerikában megjelenő lapról van szó? Ki is a célközönség, aki olvassa? Ha valaki hirdetni akar, mit is tudna nekik eladni?

Bartuskám, nem értem a Kanadába menekült haverod nem ad abból, amit menekültként kap? Nem ad egy kicsit sem, nahát. Mert hogy mi genetikailag alattvalók nem pénzelünk olyat aki ilyeneket írogat rólunk, de akinek ebből haszna volt most már nem támogat, hát érdekes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában