Putyin beismerte: gondosan megrendezik állatos médiamutatványait

2012. szeptember 14. 12:04
Vlagyimir Putyin beismerte: az orosz közéletnek évek óta részét képező állatos sajtóakciói valóban nem spontán módon történnek, gondos szervezés előzi meg őket. Az orosz elnök ezt Masa Gesszen újságírónőnek mondta el. Gesszen, a Vokrug Szveta című 140 éves ismeretterjesztő lap korábbi főszerkesztője azután vesztette el az állását, hogy nem volt hajlandó tudósítót küldeni Putyin sárkányrepülős szibériai darvas médiaakciójára.

Gesszent a kirúgás után személyes találkozóra hívta a Kremlbe Putyin, amiről ő a Bolsoj Gorod magazinnak írt riportot. Ebben kifejtette: az orosz elnök beismerte, hogy gondosan előkészítik médiamutatványait, sőt, azt is kijelentette: időnként túlzásokba esnek. „Ez dühít” – mondta az orosz államfő, aki ezek után megmagyarázta az újságírónőnek: tigrises akcióját ő maga találta ki, és a hatása nyilvánvalóan pozitív, hiszen a környezetvédelemről szólt.

Putyin úszott már delfinekkel, gyógyított hóleopárdot és polippal is barátkozott, illetve hasonló tudósítások szerint tehetséges amatőr régész: a Fekete-tengerből személyesen hozott fel egy hibátlan állapotú 2500 éves amfórát. Ez utóbbiról elmondta: a történelem népszerűsítéséről volt szó, nem őróla. „Persze, hogy megrendezték” – tette hozzá. Erről az eseményről a hivatalos elnöki kommunikáció már beismerte, hogy megrendezték.

Az államfő sajnálatát fejezte ki Gesszennek elbocsátásával kapcsolatban, bár kifejtette: egy lapnál fegyelemnek kell lennie. Az újságírónő saját állítása szerint visszautasította az állása visszaszerzéséhez ígért elnöki segítséget, de Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a helyszínen igent mondott Putyin felvetésére, csak másnap állt el attól.

Gesszen családja a '80-as években az USA-ba emigrált a Szovjetunióból, ám az egyetemen építésznek készülő későbbi újságíró visszaköltözött Oroszországba, ahol több magazin és hírportál vezetőjeként is dolgozott. Nyíltan vállalja leszbikus mivoltát, a melegjogok támogatója az ezzel állami szinten ellenséges Oroszországban. Mellrákban szenvedett, műtéten is átesett. Putyinról korábban angolul írt könyvet.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés