A magyar netezők csaknem fele torrentezik

2012. október 1. 12:53
Összességében a magyar internethasználók 47 százaléka használ fájlcserélő programokat. A 18-29 évesek körében ez az arány 73 százalék – derült ki egy friss kutatásból.

Összességében a magyar internethasználók 47 százaléka használ fájlcserélő programokat – derült ki egy friss kutatásból. A G Data internetbiztonsággal foglalkozó cég megbízásából az NRC piackutató által készített, ezer felhasználóval végzett felmérés szerint a 18 és 75 év közöttiek 47 százaléka tölt le fájlokat. Mindössze 21 százalékuk nem ismeri a torrentezés módszerét – olvasható a megrendelő által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben. A fiatal korosztály (18-29 évesek) körében ez az arány még magasabb: 73 százalékuk használja a fájlcserélőket, és csak hat százalékuk nem hallott még róla.

Mint a közlemény megállapítja, a magyar felhasználók a leggyakrabban filmeket töltenek le (79 százalék), ezt követi a zene (62 százalék), majd a számítógépes programok (49 százalék) és a dokumentumok (35 százalék). A felhasználók többsége a letöltött tartalmakat biztonságosnak találja – teszi hozzá a kommüniké –, noha a válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előfordult már vele, hogy a vírusirtója riasztott a letöltés során. Ilyenkor sokan figyelmen kívül hagyják a jelzést, és mindenképpen megnyitják a fájlt. „A valóságban azonban a kártevők készítői sűrűn használják a fájlcserélő hálózatokat a vírusok terjesztésére” – figyelmeztet a közleményben Maulis Csaba, a megrendelő internetbiztonsági vállalkozás szakértője.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés