Online médiaszabadság: az ötödik legszabadabb Magyarország

2012. október 2. 13:45
Ötödik helyen végzett Magyarország a Freedom House 47 ország internet- és médiaszabadságát vizsgáló felmérésén. A 21 kérdéses, három témakört felölelő kérdőív alapján a magyar információs kínálat sokszínű, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, illetve az öncenzúra létezésére sincs konkrét bizonyíték.

Ötödik helyen végzett Magyarország a Freedom House 47 ország internet- és médiaszabadságát vizsgáló felmérésén, közvetlenül Észtország, az Egyesült Államok, Németország és Ausztrália mögött. A hatodik helyen Olaszország, a nyolcadik helyen az Egyesült Királyság végzett – számolt be a Médiatanács blog.

A felmérés egy 21 kérdéses, három témakört felölelő kérdőív alapján készült. Vizsgálták az internet-hozzáférés kormányzati, infrastrukturális és gazdasági akadályait, valamint a tartalom korlátozására irányuló törekvéseket, beleértve a weboldalak szűrését, blokkolását, a cenzúra, öncenzúra megjelenését, a tartalom sokszínűségére vonatkozó manipulációt és a digitális média társadalmi és politikai aktivitásra való felhasználását. Mindezek mellett a felhasználói jogok megsértése esetén rendelkezésre álló lehetőségeket is számba vették.

A jelentés megállapította: Magyarországon senki sem korlátozza a sávszélességet, a routerek, switchek egyéb eszközök használatát, azok a távközlési társaságok tulajdonában vannak. A törvény értelmében az internetet és a távközlési szolgáltatásokat kizárólag váratlan támadások, szükséghelyzet, válság esetén vagy honvédelmi célból lehet szüneteltetni. A legismertebb közösségi oldalak: Facebook, Twitter és a legnagyobb tárhelyszolgáltatóként számon tartott YouTube, valamint a nemzetközi blogszolgáltatások, web 2.0-szolgáltatások szabadon hozzáférhetőek és számos magyar nyelvű blogszolgáltatás is elérhető.

Leszögezték továbbá: Magyarországon nem létezik semmiféle technikai szűrés, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, és nem létezik más módszer sem, amely megakadályozná a tartalomhoz való hozzáférést. A kutatás hangsúlyozza, hogy öncenzúra felé nem annyira állami, inkább a gazdasági és politikai nyomás vezethet, de konkrét esetek az öncenzúra létezését nem igazolják – írta a blog.

 

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól látja a Freedom House. A neten valóban szabadság van, arra még nem tudta rátenni a mocskos kezét a rezsim, sőt!

A pártállami médiatörvényben éppen ez volt az egyik első terület ahol visszavonulót kellett fújniuk.

Kiváncsian várom mikor jelenik meg a nyomtatott és az elektronikus sajtóról szóló jelentésük.

"Meg akartam nézni Izrael hanyadik helyen végzett, de nem is vizsgálták."

Tessék: http://www.freedomhouse.org/co..

Az interneten nincsenek korlátozások és nem érvényesül a hatalom hegemóniája.

Ez a különbség.

Az interetes média, fórumok, blogok nem függnek hatóságtól, finanszírozástól és anonimitásuk miatt is hagyományosan ellenzéki hangvételűek. Így volt ez az emútnyócévben is, és így van ez most is.

A szabadság mértéke egyébként nem értelmezhető "fölényben", mert nem arról szól, hogy kik vannak többen, hanem erról, hogy vannak-e korlátok.

Korlátozza valami a jobboldal az internet használatában? (vö. kurucinfó)

Az origo, az Index gyakorlatilag az a két portál, amelyik uralja a netet.

nol, mno.hu hvg.hu és a többi a printmédiához kapcsolódik.

Meg tudnál nevenózni néhányat azokból a "komoly korlátokból" amik korlátozzák a netes információszabadságot?

Már bocsánat, de bíróságok függetlenségét nem az bizonyítaná, hogy egy ítélet ide, egy meg oda - ahogyan te írod, hanem aki törvényt szeg azt elmeszelik.

Hülyeség.
A jobboldali netes sajtó tele van hirdetésekkel.
MOL, KÖZGÉP, klikkelj rá a Hírlapra, a nemzetre, a mandinerre vagy bármelyikre, amelyiket még a te ízlésed is jobboldalinak tart.

itt a netes felületekről van most szó

lol, te minden nap mondasz valami hülyeséget? :D
tegnap ezt: http://mandiner.hu/cikk/201210..
ma meg..

igen, magyarországon az internet szabad, de másról nem szól a kutatás.
a nyomtatott sajtó, rádió és tévé már nem annyira. sőt, ha megnézed az eredeti anyagot, az megemlíti azt is, hogy a magyar sajtó csak félig szabad.
(de az internet tekintetében sem lennénk ilyen előkelő helyen, ha a fidesz nem kényszerült volna visszavonni a médiatörvénye eredeti javaslatait, pl. a blogok kötelező regisztrációját. vagy ha kovács zoltánnak sikerült volna beperelni egy fórumot egy komment miatt: http://index.hu/kultur/media/2.. )

egységelemnek egyébként abban nincs igaza, hogy ez a felmérés a fájlcserélőellenes dolgokat tartalmazná, mert csak a politikai befolyást vizsgálja.

abban viszont igaza van, hogy a cikk kapitális csúsztatás: magyarország az ötödik helyen végzett _a felmérésben szereplő országok között_. azért nézzünk már rá, hogy melyik országokról van szó:
http://www.freedomhouse.org/si..
http://www.freedomhouse.org/re..

a nyugati országok közül kettőt előztünk meg

az ellentüntetéseket betiltják
?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés