Pesty Fekete Doboz: a médiatanács a szólásszabadság mellé állt

2012. október 18. 16:09
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kiáll a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága mellett – közölte a testület, miután az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint az egyenlő méltóság elvét sérti a Pesty Fekete Doboz című műsor azon epizódja, amely a magyar-cigány együttélésről szól.

„Az ügyben (...) mindenki azt tette, ami a feladata és kötelessége: az ombudsman – hatáskörével összhangban a kisebbségek védelme mellett szállt síkra, a médiatanács pedig ugyancsak hatáskörével összhangban a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát tette a mérleg másik serpenyőjébe, és erre tekintettel hozta meg döntését” áll a médiatanács szóvivői irodája által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Szabó Máté hivatalának szerdai közleménye szerint a műsor „származási alapon, sztereotípiák mentén” keresi a választ társadalmi problémák létére és mibenlétére. A biztos által lefolytatott vizsgálat rámutat arra is, hogy ilyen esetekben a médiatanács köteles a törvényben biztosított hatósági eszközeivel élni. Szabó Máté kifejtette: bár az ellenőrzés lefolytatásával a médiatanács formálisan eleget tett alapjogvédelmi feladatának, tartalmi szempontból azonban „nem őrködött az egyenlő méltóság érvényesülése felett”, mivel a vizsgálat során nem volt figyelemmel a szociológiai, szociálpszichológiai és médiatudományi szempontokra és körülményekre.

A testület csütörtöki közleményében azt írták, Szabó Máté vizsgálata rámutatott arra is, hogy a médiatanács semmilyen körülmények között nem terjeszkedhet túl azokon a kereteken, amelyeket számára a hatályos jogszabályok kijelölnek, ugyanakkor minden ügyben kötelessége kiállni a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadsága mellett. Az ombudsman feladatához híven a védelemre szoruló társadalmi közösségek (jelen esetben a roma közösség) érdekében nyilatkozott jelentésében. A médiatanács saját eljárásában, jogszabályi kötelezettségeiből fakadóan az érintett közösség méltósághoz való joga és a sajtószabadság védelme között kívánt megfelelő egyensúlyt találni olvasható.

A médiatanács a közleményben megköszönte „Szabó Máté szavait, melyek szerint a Médiatanács a Pesty Fekete Doboz Cigány út című dokumentumfilmjével kapcsolatosan lefolytatott vizsgálatai során eleget tett alapjogvédelmi feladatainak”. A médiahatóság szerint „a sajtó és véleménynyilvánítás szabadsága egyetemes alapérték, ezért a fontos közéleti kérdésekben megfogalmazott vélemények akkor is védelmet érdemelnek, ha némelyek számára sértőek, vitatottak vagy heves indulatokat keltenek”. Ugyanakkor a védelem csakis addig tart, amíg a vélemény nem „bélyegez meg” általánosító módon, egyenlő emberi méltóságának kétségbe vonásával egy teljes társadalmi csoportot írták.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszer már elő kellene venni egyéb kisebbség szocializációjának a kérdését is, meg a gyűlöletgerjesztés trükkjeit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában