Továbbra is hergelnek a vérhíradók

2012. október 20. 10:05
Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható. A gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak.

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében 2012-től éves arányban legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában teszi lehetővé bűnügyi hírek bemutatását. A TV2 ezt 1,4 százalékkal lépte túl tavaly, a hatóság azonban még nem indíthatott eljárást emiatt, mivel a vizsgált időszakban a szolgáltatók még nem kapták meg a JBE minősítést.

A honlapon közzétett tanulmányból kiderül az is, hogy a közszolgálati csatornákon vagy a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a két nagy országos kereskedelmi televízió hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az úgynevezett azonnali hatást kiváltó hírek, vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Ezek ott előfordulásukhoz képest különösen nagy arányban szerepelnek. Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt.

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyar bűnözésről festett kép torz, hiszen például a gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez. A médiatanács célja hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozza nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az új médiatörvény egyik célkitűzése volt az ilyen tartalmak visszaszirítása.
Ez sem sikerült

Már csak az hiányzik a "híradóikból" hogy a Kékfény-es Szabó László mondja be rajtuk a híreket.

Ahogy a Kádár-kori diktatúra politikai bornírtságából a közember a magánszférába menekült, úgy viselkednek most a mediák. Veszélyes dolog számukra politikát elemezni, árnyaltan visszatükrözni, így a könnyebb ellenállás biztonságosabb útját választják. Marad a bulvár, a megjelenések számával "médiaszemélyiségekké" tuningolt celebek lehangoló magánéleti ügyein való csámcsogás és a "kék hírek" gusztustalan tálalása, a nagy port felverő ügyekben persze kellően prejudikálva az ítéletet, mocskos módon befolyásolva közhangulatot, igazságszolgáltatást, tönkretéve emberi életeket. Ez már a mélypont, hiszen már a "sorok között" sincs mit olvasni, csak a csatornabűz bugyog fel.

Jaj, de jellemző vélemény! Nemcsak a beküldőt, hanem egy nagy társadalmi csoportot minősít :)

Tény és való, hogy a bűnügyek véres csemegéinek napi feltálalása rontja a közhangulatot és totálisan fölöslegesen kriminalizálja a sajtót. Régen az Esti Hírlap mínuszos hírein és a Szabó László-féle Kékfényen szörnyűlködtek a protkócsattogtatók. Most a kereskedelmi tévék falanxa nyomja a képükbe a napi borzalmat!
Követelem, hogy ezután a kereskedelmi híradók is kizárólag fideszes propagandát sugározzanak, non-stop!

Aztán ahhoz mit szólna a Médiatanács, ha ezek a híradók (amelyeknek nagyságrenddel nagyobb a nézettsége mint a "közszolgálati" híradónak), csak a tényleges valósággal, a folyamatosan romló életszínvonallal foglalkoznának?
Gondolom több bünteést fizetnének, mint egy-két VV adás után...

Mire való a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ha nem arra, hogy gátat vessen ennek a mocsoknak?

Tessék hatékonyan, de elág hatékonyan és másokat is visszatartó erővel megrendszabályozni a lélekromboló renitenseket.

Mondták pedig, nincs cigánybűnözés, csak a nép nem akarja elhinni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés