Súlyos bírsággal sújtották a korrupciót leleplező újságírókat Spanyolországban

2012. november 8. 10:37
Tízezer eurós pénzbüntetés megfizetésére ítélték a Cafè amb Llet magazin szerkesztőit, amiért publikálták a közegészségügy finanszírozásának átláthatatlanságát élesen kritizáló videójukat. Ez nemcsak a kiadvány fennmaradását veszélyezteti, hanem az újságírók személyes egzisztenciáját is.

Tízezer eurós pénzbüntetés megfizetésére ítélték október 23-án kedden Marta Sibinát és Albano Dantét, a Girona tartományi Cafè amb Llet magazin szerkesztőit, amiért februárban publikálták a közegészségügy finanszírozásának átláthatatlanságát élesen kritizáló „El major robatori de la història de Catalunya” („A legnagyobb lopás Katalónia történetében”) című videójukat. A pénz kártérítés Josep Maria Viának, a Barcelonai MAR Egészségpark Konzorcium elnökének, aki egyben a katalán elnök, Artur Mas egészségügyi tanácsadója is – számolt be a Global Voices.

Az ítéletre a Cafè amb Llet szerkesztői egy újabb YouTube-videóval válaszoltak, amelyben elmondták, ők hogyan értelmezik a helyzetet. A tízezer euró nemcsak a kiadványuk fennmaradását veszélyezteti, hanem a személyes egzisztenciájukat is. Sibina, aki nővérként dolgozik és Dante, aki havi fizetést kap a magazintól, egy pár, a magazint pedig közös otthonukban szerkesztik – írta a portál.

A videó megjelenése óta, az abban látható több magas rangú közszereplőről bizonyosodott be, hogy az ellenük felhozott vádak nem alaptalanok, de még egyetlen érintett ellen sem indult bírósági eljárás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés