Helyreigazításra kötelezték a Magyar Nemzetet

2012. november 29. 18:20

Helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, jogerős ítéletében a Magyar Nemzetet az április 30-án, Gyurcsány Ferenc plagizált című cikkével kapcsolatban.

Az egykori miniszterelnök pártja, a Demokratikus Koalíció erről közleményben tájékoztatta az MTI-t, amelyben azt írta: a bíróság minden tartalmi részben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, és helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet, miután a lap az állítást nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani. A DK közölte azt is: az ítélőtábla nem fogadta el a lap jogi képviselőjének álláspontját, miszerint csupán véleményről, és nem tényállításról volt szó. „Gyurcsány Ferenc ügyvédje azzal érvelt, hogy bebizonyosodott: a volt miniszterelnök minden feltételnek eleget tett ahhoz, hogy diplomáját megkaphassa” – tartalmazza a közlemény.

Karas Mónika, a Magyar Nemzet jogi képviselője ugyanakkor azt közölte az MTI-vel: az elsőfokú döntéssel kapcsolatban sikeres volt a lap fellebbezése abban a tekintetben, hogy a valóságot közölték akkor, amikor azt állították, hogy Gyurcsány Ferenc évfolyamából egyedül a volt miniszterelnök szakdolgozata tűnt el. A jogi képviselő elmondta azt is: Gyurcsány Ferenc nyolc pontban kért helyreigazítást, ebből az elsőfokú bíróság kettő, a másodfokú pedig egy pontot fogadott el.

Közölte: a bíróság kimondta, hogy valós volt az az állítás, miszerint Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának címe megegyezik volt sógorának négy évvel korábban készült szakdolgozatának címével. Azt is valósnak ítélte a bíróság, hogy a szakdolgozat bírálatában megemlített oldalszámokkal azonos oldalszámokon Rozs Szabolcs dolgozatában azonos tartalom szerepel. Ebből azonban az ítélőtábla szerint nem vonható le az a következtetés, hogy Gyurcsány Ferenc plagizált. A két dolgozat jelentős részének azonosságát kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani, mivel Gyurcsány Ferenc dolgozata nincs meg.

A lap nyolc napon belül közzéteszi a helyreigazítást – tette hozzá. Karas Mónika arról is beszámolt, hogy a héten a témában, két másik cikkel kapcsolatban is jogerős döntés született a felek között, mindkettőt a Magyar Nemzet nyerte. Egy május 10-én, Felvételi nélkül tanult Gyurcsány című cikkel kapcsolatban, valamint egy május 16-án, Plágiumgyanú – nem tisztázták Gyurcsányt című írás esetében sem az első, sem a másodfok nem állapított meg helyreigazítási kötelezettséget.

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/5699