Euronews: Magyarország az érdeklődés középpontjában

2012. december 11. 16:38
Azért indít jövő tavasszal magyar nyelvű adást a euronews, mert Magyarország az elmúlt időben gyakran került az érdeklődés középpontjába, és a hírcsatorna ott szeretne lenni, ahol a fontos dolgok történnek – mondta Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke az MTI-nek adott interjújában kedden.

A euronews, amely jövő tavasszal indítja magyar adását, az egyetlen igazán független médium a világon, nemzetközi, nem kötődik egyetlen nemzethez sem – mondta Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Kiemelte, a tervek szerint 2013 áprilisában indul a hírcsatorna magyar adása, és a magyar lesz a 13. nyelv, amelyen a euronews híreket közvetít. A televízió jelenleg mintegy 400 millió háztartást ér el, Európában többet, mint más hírcsatornák – mutatott rá, hozzátéve: a magyar adás elindulása után az országgal kapcsolatos hírek a korábbinál nagyobb számban jelenhetnek meg.

Hangsúlyozta, a csatorna alapelve az objektivitás, a pártatlanság, ezért sosem nyilvánítanak véleményt semmilyen témában. Más hírcsatornákkal – például a CNN-nel és a BBC-vel – ellentétben igazi multikulturális, többnyelvű csatorna a euronews – mondta. A politika mellett a gazdaság, a tudomány, a kultúra és a sport híreiről is beszámolnak - közölte.

A csatorna jelenleg 11 nyelven készít műsort, decemberben indul a görög adás – mondta. Kifejtette, az elmúlt két évben egyre nagyobb terjeszkedésbe fogtak, szerte a világon tudósítói irodákat és szerkesztőségeket nyitnak. Magyarországon a főváros központjában állítanák fel szerkesztőségüket, a magyar csapatban 37 munkatárs dolgozik majd Budapest mellett Brüsszelben és a euronews központjában, Lyonban.

Emlékeztetett arra: októberben jelentették be a csatorna magyar nyelvű adásának indítását. Először a magyar szerkesztőség vezetőjét szeretnék kiválasztani, ez jelenleg folyamatban van – mondta. Kiemelte, olyan embert keresnek, aki jól ismeri az európai és a nemzetközi helyzetet, televízióban, rádióban és írott sajtóban is szerzett tapasztalatot, és nem politizáló, objektív újságíró. Ezt követően választják ki a többi újságírót is, a pozíciókra nagyon sokan jelentkeztek – tette hozzá.

Michael Peters arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg 800 ezer háztartást érnek el, ezekben egyelőre angolul és németül fogható az adásuk. Jelenleg is több magyar vonatkozású eseményről számolnak be a politikai, a gazdasági és a kulturális életben, és a magyar adás elindításával az ország még nagyobb hangsúlyt kaphat az adásaikban – mutatott rá. Hangoztatta, a Magyarországon előállított műsorokat az egész világon sugározzák majd, nemcsak a magyar nézőknek, vagyis a nemzetközi hírek között jelenhetnek meg a magyar vonatkozású beszámolók. Olyan Magyarországgal kapcsolatos témákkal foglalkoznak majd, amelyek számot tarthatnak nemzetközi érdeklődésre is – fűzte hozzá.

Michael Peters közölte, a magyar adás indításáról beszámolt Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak, aki nagyon nyitottan fogadta a terveiket. Hasonlóan jól fogadták a projekt ismertetését a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetői is – mondta. Hozzátette, lehetséges, hogy a magyar közmédia csatlakozhat a euronews részvényeseihez, a 21 közszolgálati médiumhoz, amelyek döntenek arról, hogy felveszik-e maguk közé.

Michael Peters kiemelte, az országban történő változások gyakran szerepelnek az aktuális hírek között, sokakat érdekelnek Európában az itteni reformok. A euronews jelen akar lenni az érdekes eseményeken, ezért döntöttek úgy, hogy Magyarországon szerkesztőséget állítanak fel – mutatott rá. Hozzátette, az év végén is azért indítják el görög nyelvű adásukat, mert a dél-európai ország nagy figyelmet kap mostanában.

Hangoztatta, jó közszolgálati médium akarnak lenni, és az objektivitáshoz hozzátartozik, hogy lehetőleg minél kevesebb hírt vegyenek át másoktól, és minél több beszámolót készítsenek el saját maguk. A többi nemzetközi hírcsatornához képest is az lehet az előnyük, hogy a helyszínről tudósítanak majd a magyarországi eseményekről – tette hozzá.

Meglátása szerint a magyar nyelvű adás ahhoz is hozzájárulhat, hogy a közép-európai régió hangsúlyosabban jelenjen meg a műsoraikban. Márpedig Magyarország fontos ország ebben a térségben - mondta. Hangsúlyozta, természetesen minél több országra ki szeretnék terjeszteni a működésüket, így más közép-európai államokra is – legközelebb Romániában kezdhetik meg tevékenységüket.

Bár az embereket általában jobban érdeklik a helyi hírek, és gyakran úgy gondolják, fontosabb, hogy mi történik a saját országukban, mint a világban, ha a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, sikerülhet felkelteni az érdeklődésüket a külföldi hírek iránt – vélekedett. Hozzáfűzte: a euronews közszolgálati csatornaként küldetésének tekinti, hogy megmutassa és elmagyarázza az embereknek, mi történik a világban.

A magyar adás elindítását az Európai Unió anyagilag is támogatja, de - mint mondta – az EU célja ezzel nem az, hogy növelje a népszerűségét az országban, hanem hogy az emberekkel jobban megértessék az uniós ügyeket. Az EU azért pártolja a magyar nyelvű adást, mert a hírcsatornát jó eszköznek tartja az EU működésének bemutatására és az európai identitás erősítésére.

Michael Peters szerint mivel kevés átfedés lesz a euronews és a magyar hírcsatornák témái között, az igazi versenytársai nem a helyi televíziók, hanem a CNN, a BBC és más hasonló nemzetközi hírcsatornák lesznek. A euronews elnöke arra is kitért, hogy bár a honlapjuk és a webrádiójuk is fontos, egyelőre a televízió a legfontosabb hírközlési felület. Nem tudni, hány évig marad ez így, de jelenleg ez a helyzet – mondta Michael Peters.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem politizáló, objetív újságírót" keres az euronews. Kiváncsi vagyok én erre a főszerkesztőre. Amúgy nagyon ellenhírtv szagú a dolog,olyan Orbánt megbuktatni nem kell félnetek jó lesz alapú.

No, urak, hölgyek, itt az alkalom megmutatni, milyen az igazi, független hírterjesztés. Itt az alkalom?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés