Háromszorosára nőtt a sajtót ért fenyegetések száma Ukrajnában

2012. december 22. 13:48
Az idén ugyan nem öltek meg hivatása miatt egy újságírót sem Ukrajnában, viszont csaknem háromszorosára nőtt a sajtó és a média elleni fenyegetések száma az előző évhez képest – áll abban a jelentésben, amelyet a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet készített, s amelynek Ukrajnára vonatkozó adatait csütörtökön hozta nyilvánosságra a kijevi sajtó.

„Míg 2011-ben 37 esetben gyakoroltak nyomást, vagy akadályozták az újságírókat munkájuk végzésében, addig az idén már csaknem 100 esetről van tudomásunk” - közölte Okszana Romanyuk, a szervezet ukrajnai képviselője. Hangsúlyozta, hogy ezek közül mindössze négy esetben indítottak a hatóságok hivatásgyakorlás akadályozása miatti eljárást.

A Kommerszant-Ukrajina című lap emlékeztetett arra, hogy ősszel az 1+1 televízió egyik munkatársát súlyosan összeverték lakása előtt. Miközben kollégái meggyőződése szerint hivatása miatt érte őt a támadás, a rendőrség garázdaság bűntettében indított eljárást.

Szerhij Burlakov, a belügyminisztérium sajtóosztályának helyettes vezetője hozzátette, hogy az év eleje óta 142 olyan esetben indult eljárás, amelynek áldozata újságíró volt. Ugyanakkor szavai szerint az említett négy eset kivételével az újságírókkal szembeni bűncselekmények garázdaság, rablótámadás vagy lopás kategóriájába tartoznak.

Romanyuk hozzáfűzte, hogy az idén eddig nem tapasztalt mértékben fordultak elő hackertámadások az internetes kiadványok ellen. Október 28-án, a parlamenti választások napján például 10 internetes újság vált az olvasók számára elérhetetlenné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés