Nyilvános a jövő évi hírközlési felügyeleti terv

2012. december 29. 12:00
Közzétette az elektronikus hírközlésre és a postai ágazatra vonatkozó 2013. évi felügyeleti tervét az NMHH. A terv azokat a témaköröket tartalmazza, amelyeket a hatóság az eddigi tapasztalatok, elemzések, bejelentések és panaszok nyomán kiemelten kíván vizsgálni a következő évben.

A piaci verseny erősítése érdekében a hatóság célzottan vizsgálja majd az egyes jelentős piaci erejű szolgáltatókra kirótt kötelezettségek teljesülését. Ennek célja, hogy könnyebben jelenhessenek meg új, versenyképes árú szolgáltatások a piacon, növelve az előfizetők választási lehetőségeit.

Egy másik fontos terület az előfizetők jogait védő szabályok érvényesülésének ellenőrzése. Idén az elektronikus hírközlés területén több olyan jogszabály-módosítás történt, amelynek célja az előfizetők és a szolgáltatásokat igénybe vevők védelme. Ezek jelentősége azért nagy, mivel a vezetékes és mobiltelefonos, a kábeles vagy műholdas televíziós, illetve az internet szolgáltatások ma már mindenki életében jelen vannak – hangsúlyozta közleményében a hatóság.

Az NMHH szerint ezek az előírások csak akkor érhetik el a jogalkotó által kívánt hatást, ha az érintettek is tudomást szereznek róluk, valamint ha a szolgáltatók tevékenységük során be is tartják őket. Ezért a hatóság jövőre átfogóan ellenőrzi a többi között a szolgáltatásokkal kapcsolatban bejelentett hibák szolgáltatók általi kezelését, a számhordozásra és a hangposta-szolgáltatásra vonatkozó szabályok betartását.

Az előfizetők érdekeit védő fontos szabály az is, hogy ha a szolgáltató alapvető kötelezettségeinek nem, vagy nem határidőben tesz eleget, akkor kötbért kell fizetnie az előfizetőnek. Jövőre a hatóság átfogóan ellenőrzi majd, hogy ennek a kötelezettségüknek a szolgáltatók valóban eleget tesznek-e.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában