Antiszemitának ítélt karikatúra miatt kért bocsánatot Rupert Murdoch

2013. január 29. 9:25
A sajtómágnás a The Sunday Times legutóbbi kiadásának egyik karikatúrája miatt kért bocsánatot, amely brit zsidó szervezetek képviselőinek elítélő véleménye szerint az antiszemita propaganda egyik visszatérő eleme, a vérvád szellemiségét idézi.

Az ausztrál-amerikai média-nagyvállalkozó brit sajtóportfoliójának legtekintélyesebb vasárnapi lapja az izraeli parlamenti választások kapcsán közölte a rajzot, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja egy fal építése közben.

A fal tégláit összetartó habarcs vértől vörös, és a téglaközökből palesztin fejek, végtagok lógnak ki. A rajzon – amelynek alkotója Gerald Scarfe, a patinás brit lap veterán politikai karikaturistája - a Folytatódik-e a béke bebetonozása? felirat olvasható.

A brit zsidó szervezetek és hitközségek képviselőinek tanácsa (The Board of Deputies of British Jews) hétfő este a brit sajtópanasz-ügyi bizottsághoz (PCC) fordult a karikatúra ügyében. A szervezet szerint az, hogy The Sunday Timesban megjelent rajzon az izraeli miniszterelnök vért használ a habarcshoz és palesztinokat falaz be, „sokkoló módon emlékeztet” a vérvád azon képi illusztrációira, amelyeket „a virulensen antiszemita arab sajtó” egyes orgánumaiban lehet látni.

E képi elem használata annál is inkább gyomorforgató, mivel a karikatúra a holokauszt-emléknapon jelent meg – áll a brit zsidó szervezetek képviselőtestületének közleményében. A nyilatkozat szerint a rajz mondanivalója messze túlmegy az izraeli politika méltányos és ésszerű bírálatán.

A közlemény felidézi, hogy a The Sunday Times egy héttel korábbi kiadásának Scarfe-karikatúrája Bassár el-Aszad szíriai elnököt, „több mint 60 ezer szíriai meggyilkolásának felelősét” ábrázolta vérrel átitatott ruhában. Ha Scarfe és a The Sunday Times úgy gondolja, hogy a szíriai és az izraeli vezetés bármilyen módon összemérhető, akkor „elvesztették minden arány- és realitásérzéküket” – áll a brit zsidó szervezetek képviselőinek állásfoglalásában.

Rupert Murdoch hétfőn késő este reagált az ügyre, egyelőre egy rövid Twitter-üzenetben. A sajtómágnás szerint a lapnak 1967 óta dolgozó Gerald Scarfe rajzai soha nem a The Sunday Times saját véleményét tükrözik, ettől függetlenül azonban „nagy bocsánatkéréssel tartozunk e groteszk, bántó karikatúráért”.

Martin Ivans, a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője külön nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte, hogy sem neki, sem a lap más munkatársainak nem állt szándékában a holokauszt áldozatainak megsértése.

A karikatúra kiváltotta reakciók is felhívják azonban a figyelmet „az e kérdéssel kapcsolatos érzékenységekre, amelyeket a jövőben természetesen nagyon gondosan észben tartok majd” – hangsúlyozta a brit lap vezető szerkesztője.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés