Murdoch után a Sunday Times is bocsánatot kért a Netanjahu-karikatúráért

2013. január 30. 8:09
Bocsánatot kért kedden a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője és rajzolója is a vezető konzervatív vasárnapi brit lap legutóbbi kiadásának egyik karikatúrája miatt, amely brit zsidó szervezetek képviselőinek elítélő véleménye szerint az antiszemita propaganda egyik visszatérő eleme, a vérvád szellemiségét idézte fel.

Martin Ivens, a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője kedden találkozott a brit zsidó közösség vezetőivel, és a megbeszélések után kiadott esti nyilatkozatában közölte: az újság nevében fenntartások nélkül bocsánatot kér az egyértelműen sértő karikatúráért. Ivens rettenetes hibának nevezte a rajz megjelentetését, hozzátette ugyanakkor: a zsidó közösségek is tudják, hogy a The Sunday Times „undorral viseltet” az antiszemitizmus iránt.

Gerald Scarfe, a zsidó szervezetek körében világszerte felháborodást keltő karikatúra alkotója kedd este szintén bocsánatot kért. Scarfe, aki 1967 óta dolgozik a The Sunday Timesnak, saját honlapján közzétett nyilatkozatában leszögezi, hogy nem antiszemita, és soha nem is volt az, a karikatúrával megfogalmazott kritika nem a zsidó népre, hanem Netanjahura vonatkozik. A neves rajzoló közölte: „ostoba módon” nem tudatosult benne, hogy műve éppen a holokauszt emléknapon jelenik meg, és elnézést kér a „nagyon szerencsétlen időzítésért”.

Az újság az izraeli parlamenti választások kapcsán közölte a rajzot, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja egy fal építése közben. A fal tégláit összetartó habarcs vértől vörös, és a téglaközökből palesztin fejek, végtagok lógnak ki. A rajzon – amelynek alkotója Gerald Scarfe, a patinás brit lap veterán politikai karikaturistája – a „Folytatódik-e a béke bebetonozása?” ironikus felirat olvasható.

A brit zsidó szervezetek és hitközségek képviselőinek tanácsa – The Board of Deputies of British Jews – már hétfőn a brit sajtópanaszügyi bizottsághoz (PCC) fordult a karikatúra ügyében. A szervezet szerint az, hogy The Sunday Timesban megjelent rajzon az izraeli miniszterelnök vért használ a habarcshoz, és palesztinokat falaz be, „sokkoló módon emlékeztet” a vérvád azon képi illusztrációira, amelyeket „a virulensen antiszemita arab sajtó” egyes orgánumaiban lehet látni.

E képi elem használata annál is inkább gyomorforgató, mivel a karikatúra a holokauszt emléknapon jelent meg – állt a brit zsidó szervezetek képviselőtestületének közleményében. A nyilatkozat szerint a rajz mondanivalója messze túlmegy az izraeli politika méltányos és ésszerű bírálatán.

Korábban a The Sunday Timest gondozó brit sajtócég tulajdonosa, Rupert Murdoch ausztrál-amerikai média-nagyvállalkozó is bocsánatot kért a karikatúra miatt. Murdoch Twitter-üzenete szerint Gerald Scarfe rajzai soha nem a The Sunday Times saját véleményét tükrözik, ettől függetlenül azonban „nagy bocsánatkéréssel tartozunk e groteszk, bántó karikatúráért”.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzeg a Mohamed karikatúrákat mennyire védték. Akkor álati fontos volt az önkifejezés szabadsága.

Kár, hogy itt nem látszik a karikatúra alsó része,az élve befalazott palesztinokkal.

Hát ez igazán röhejes. Világ volt ura Anglia most egy gúnyrajz miatt van beszarva.

Ezt megkönnyeztem.
Természetesen jól járt el a Sunday Times hogy elnézést kért, természetesen jól járt el az a francia lap, amelyik Orbánt náciként ábrázolta - amely egyáltalán nem ment túl a méltányos és ésszerű bírálaton.
Hajrá egysegelem, hajrá következetesség!

Az a balos szar, most nem jut eszembe melyik.
Vmi iszonyatos francia neve van.
Vki segítsen ki:D

Amúgy a karikatúrák egyik alapvető ismérve hogy kifiguráz vkit, vmit, és igen, bármily meglepő ez egyeseket kellemetlenül érinthet, de azt hiszem jelen esetben nem a Sunday Times lépet túl egy határt, hanem Izrael, a politikájával.
Ezért hát jogos a kritika, szóval kuss legyen, a rajz pedig találó, és még csak nem is a zsidókról, mint népről szól, hanem Netanjahu-ról és Izraellől, szóval a brit zsidók nem tudom mit pofáznak bele.
Ehhez mit szóltak volna? http://bdsgb.files.wordpress.c..
Hehe vicces:D

Azért az izraeli állampolgár araboknak vannak némi jogaik, a legfőbb 'jogukkal' a szülés szabadságával bőségesen élnek. Hullnak a porszemek a demográfiai homokórában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés