Civil szervezetek kérik az Európa Tanács segítségét

2013. február 4. 15:33
Levélben fordult öt magyarországi civil szervezet az Európa Tanács (ET) főtitkárához azt kérve: az ET továbbra is kísérje figyelemmel a magyar médiaszabályozás rendszerét azt követően is, hogy január végén megállapodtak a magyar kormánnyal a strukturális problémák kezelésében – tájékoztatta a levél egyik aláírója, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn az MTI-t.

A jogvédő és kutatószervezetek – köztük az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyarországi Európa Társaság, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Délkelet–európai Médiaközpont Hálózata – úgy vélik: a médiaszabadság eléréséhez további magyarországi és nemzetközi erőfeszítésekre van szükség. Levelükben – amelyet az MTI-hez is eljuttattak – azt írták az ET főtitkárának: a médiatörvények 2010-es elfogadása óta nem történt a médiaszabadságot elősegítő változás a médiatanács, a közszolgálati intézményrendszer vagy a frekvenciapályáztatás szabályozásában.

Továbbra is a politikailag homogén médiahatóság dönt átláthatatlan pályázati eljárásokban a médiapiacra való belépésről, és továbbra is végletesen centralizált, a valódi döntéshozatal szintjén társadalmi kontroll nélkül működő intézményrendszer kezében van a közszolgálati műsorszolgáltatás” – olvasható a levélben. Közlésük szerint mindez torzítja a médiapiacot, amit csak részben képes ellensúlyozni az internet és a nyomtatott sajtó.

Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára múlt kedden brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről. Elmondta, hogy a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint megkezdődhet a médiatörvény módosító javaslatának kidolgozása, és az Országgyűlés még tavasszal módosíthatja a jogszabályt, miután az ET elfogadta a kormány javaslatát.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megélhetési jogvédök. Exisztenciális okokból hözögnek, főleg, ha jobboldali kormányok vannak, mert a csöcs csapok el vannak zárva.

Főállású demokrácia féltök és rettegök. Féltik a zsebeiket.

Szerintem lejárt lemez, mivel az ET azt is megállapitotta mikor itt járt, hogy sok esetben alaptalan és túlzó vélemények is elhangzotak a magyar médiatörvényről és szabályzásról.

Na erre ezt nem birják lenyelni és az EB Biztossal Kloos asszonnyal közösen nem birják lenyelni a békát és még utánlőnek.

Drága szovjet elvtársak!

Veszélyben a szocializmus!
Tankokat! Gyorsan!

Vagy bankokat?

Milyen hazaárulás?
van akinek a Fidesz a hazája, de nem mindenkinek

Az ATV-ben drága Bolgár úrék az országon és Orbánon röhécselnek, de mindez nem elég a balnak - még külföldi segítséget is hívnak - Orbán nem érti,, ideje volna már közéjük csapni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában