Kiemelt honorárium

2013. február 5. 10:40

Szele Tamás
Gépnarancs
A cinizmusnak, a szakmai hozzá nem értésnek és a dilettantizmusnak ezt a keverékét nem is tudom, hogyan értékeljem. Elég, ha a Heti Válasz tudja: írásonként huszonötezer forinttal.

Miniszter uram, sőt, bocsánat, Csúcsminiszter uram (ez valami olyan fokozás lehet, mint a generálisból a generalisszimusz), adnék én egy tanácsot. Még Magára is ráfér a szerencse, rendezzünk egy találkozót. Részt fog venni azon egyfelől Kegyelmességed, másfelől meg egy csomó csődközelben tántorgó vagy már be is fuccsolt vállalkozó, jópár kilakoltatott devizahiteles, nagyszámú éhező értelmiségi és művész és ezeken felül rengeteg munkanélküli. Ők Önt pont úgy fogják megragadni, ha csak a közelébe kerülnek, amint Ön tanácsolta, és olyan lehetőségeket nyitnak meg becses személye előtt, amikről még csak nem is ábrándozott soha.

Ön boldog lesz. Sokan fogják megfogadni értékes útmutatásait. Igaz, boldogsága még olyan rövid ideig sem fog tartani, hogy megírhassa a Heti Válaszba, de az a néhány felhőtlen pillanat – higgyen nekem – megéri.

A cinizmusnak, a szakmai hozzá nem értésnek és az újságírói dilettantizmusnak ezt a keverékét nem is tudom, hogyan értékeljem. Hát, hiszen elég, ha a Heti Válasz tudja: írásonként huszonötezer forinttal. Most már legalább pontosan tudjuk, mennyit ér az, ami semmit sem ér. Sajtószakmai szempontból legalábbis. A többit meg becsüljék fel a közgazdászok, de tőlük sem sok jót hallottam eddig erről a túlfizetett kollégáról.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A cinizmusnak, a szakmai hozzá nem értésnek és a dilettantizmusnak ezt a keverékét nem is tudom, hogyan értékeljem."

Ne értékelje sehogy.

Hagyja abba!
Most.

No meg azt sem nagyon értik, hogy közgazdász létére, Matolcsy művelt, olvasott, sőt, írni is tudó ember.

Sok-sok éve jár a Heti Válasz, szeretjük.
Matolcsy hetente könyvismertetést ír, angolszász közgazdasági irodalmat ismertet, reflexiókkal. Érdekes.
Sajnos, sem a közgazdasági irodalommal, sem a reflexiókkal nem látszik a világ előrébb jutni, de mindegy.Később, talán, addig is drukkoljunk.
Mindenesetre, lehet, h. az ortodox gazdaságpolitikával olcsóbbak lennének a hitelek, de sem a nagyobb arányú ingatlanadó, sem a nyugdíj csökkentése, sem a köztisztviselői bérek csökkentése, sem a közösségi közlekedés kedvezmény mentessé tétele nem szerzett volna nagy örömöt.
Ne legyenek illuzióink, az IMF főleg az ide települt Ny. Európai bankok érdekeit viseli a szívén, nem a magyar lakosságét.
Nem Matolcsy az egyetlen magyar közszereplő, akinek a felmenői egy nehéz döntési helyzetben rosszul döntöttek, ha igazak Ungváry Krisztián közlései. Ennek viszont nincs köze Matolcsy emberi és szakmai kvalitásaihoz.
Egyelőre ami igazán vitatható, az az egykulcsos szja., ami ha a fejlődés beindult volna, elviselhetőbb lenne. Nem indult be, változtatni is lehetne rajta. Nyilván nem igazságos ilyen körülmények között, h. a gyermeket nem nevelő, de tanult középosztály is nagyon jól járt.
Ugyanakkor nem tudom, miért kellene mindenképpen és okvetlenül az adórendszeren keresztül jutalmazni azokat, akik nem szereztek az erre rendelt időben felhasználható szakképesítést és így be kell érniük alacsony jövedelemmel. Talán azért, mert mégsem lehet, h. milliós réteg jövedelme stagnáljon.
Az a társaság, amelyik akkor, a háború éveiben, rosszul döntött, rosszat döntött, úgy gondolom, meg lett büntetve. Az őket követő, évtizedeken keresztül garázdálkodó másik társaság, melynek "áldásos" tevékenységét egy ország nyögi, és még ki tudja, meddig,azóta sem, nem beszélve az áldozatok kompenzálásának szándékáról. Amin nem lehet segíteni, azt el kell viselni, de egy kis szerénység és szolidaritás, ezekkel az áldozatokkal elvárható lenne.

A sárga irigység. Vigyázz a májadra mert pöttyös lesz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában