A komment hangvétele fontosabb, mint a tartalma

2013. március 4. 15:17
Az online felületeken megjelenő cikkeknél olvasható hozzászólásokkal kapcsolatban megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók: a nyilvános olvasói hozzászólásoknál nem a tartalom befolyásolta inkább az olvasókat, hanem azok hangvétele.

A The Journal of Computer-Mediated Communication című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 1183 alanyt vizsgáltak. A kutatásból kiderült: a keményebb hangvételű kommentek képesek megváltoztatni egy cikk olvasóinak értelmezését az adott cikkről. A durva hozzászólások mélyebb változásokat okoztak a történet interpretációjával kapcsolatban.

A kutatás során a vizsgált személyeket két csoportra osztották, mindkettő tagjainak egy új technológiáról szóló cikket kellett elolvasni – a hozzászólásokkal együtt. Az egyik csoport tagjai a poszt alatt csak udvarias hangvételű kommenteket láttak, amelyek nem voltak hatással arra, hogy egyetértettek vagy sem a cikk eredeti mondanivalójával. A durvább hangvételű – de ugyanolyan tartalmú – hozzászólásokat olvasók véleménye viszont sokkal negatívabbá vált.

A kutatók szerint az anonim, felelőtlen, becsmérlő kommentek torzítják azt, hogy az olvasók mit gondolnak tényszerűnek, valóságosnak és igazságosnak a témával kapcsolatban. A tudósok arra következtettek, hogy az online média teremtett egy új, nyilvános fórumot, ahol a szociális normák már nincsenek jelen, nem működik az önszabályozás. A kutatók ezért arra figyelmeztetik az internetes oldalak olvasóit, hogy legyenek óvatosak a durva megfogalmazású kommentek olvasásakor.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés