Ilyen áron nem kell a Táncsics-díj

2013. március 20. 21:36

Szaniszló Ferenc
ECHO TV
Az egész világgal tudatták, hogy van egy kis tévécsatorna, egy kis műsor: a Világ-panoráma, amely ellen szuperhatalom, nagyhatalmak és háttérhatalom kénytelen összefogni.

„2010 elején a Magyar Újságírók Közössége, Kósa Csaba, ki ott volt a lakitelki sátorban egykoron, fölterjesztett Táncsics Mihály-díjra. Tudta, hogy reménytelen, igazából énnekem sem hiányzott, hogy egy szoci minisztertől vegyek át valamit, de rendben! Ez a díj szakmai elismerés – fogjuk rá! El is feledkeztem róla Persze, hogy nem kaptam meg, Csabától nemrég hallottam, miért: a szocik nem tudták volna megfúrni, ugyanis az akkor szabályok szerint minden elismert újságíró szervezet jelölhetett valakiket, s abból a szoclib többségű kuratórium választott. De valakit a nem tetszők közül is el kellett fogadniuk. A Magyar Újságírók Közössége – tudván, hogy én nehéz eset leszek a szoclib számára – eleve csak engem jelölt, hogy ellenségeim, ellenségeink kész tények elé legyenek állítva. S fogcsikorgatva, de elfogadják az én Táncsics-díjamat. És mi történt? Hat díjat osztottak ki a hagyomány szerint. De a szocik úgy döntöttek, hogy abban az évben csak ötöt adnak ki – s a hatodik véletlenül én voltam. Nagyon nem bántam meg, mert nem hiányzott a díj, főleg nem azoktól.

2013-ban a Magyar Újságírók Közössége, Kósa Csaba vezetésével ismét fölterjesztett a Táncsics-díjra. Ő is úgy gondolta, most már egyszerűbb lesz, hiszen mégsem a szocik s a liberók vannak hatalmon. Illúzióink azért nem voltak. Főleg a szűrő bizottság után, ahol – mint utólag a legilletékesebbtől megtudtam – nem támogattak. Még az ATV állítólag Fidesz-ellenes csillaga is több szavazatot kapott. Engem magukat nemzetinek, kereszténynek hívők sem támogattak. No mindegy, nem is számítottam másra. Igen ám, de aztán egy este fölhívnak, s közlik a hírt: megkaptam a díjat. Én voltam leginkább meglepve. Főleg a bizottsági balhé után. És mert én azért – néhány nézőm nemtetszését is vállalva – a kormányt is bírálni szoktam. Érted haragszom, nem ellened. Érted? Hát, akik mégis mellém álltak e díjnál, értették. 

A miniszter fölvállalta, aláírta, átadta, kedves mosollyal, kedves mondattal. És aztán az egész lefújva. Nem a Népszava főszerkesztőjének és a többieknek a reagálása lepett meg, tőlük mit várhattam volna? Megszoktam, megedződtem 1991, Kórógy védelme óta. De szemen szedett hazugságokkal, az én szavaimnak kifordításával, önkényes, eltorzított kiragadásokkal műsoromból, szövegeimből, sikerült megtéveszteni, félrevezetni minisztert, nagykövetet, hazai és világmédiát, kormányokat. Amiket a számba adtak, amiket nekem tulajdonítottak, azok egyszerűen nem igazak. Az aljas támadások, ócsárlások, a rám szabadított pokol pedig alantas hazugságokra alapozódik. Nézzék nyugodtan vissza a műsoraimat, kedves engem gyalázók! 

Az viszont tényleg igaz, hogy valóban kiállok Palesztina mellett – ahogy Obama elnök is. Az is igaz, hogy bírálom a mostani izraeli kormányt, ahogy sok izraeli is. Igaz, hogy lelepleztem szeptember tizenegyedike hazugságait, a Kennedy-gyilkosság, a Haider-gyilkosság, a Diana-gyilkosság hátterét. És azt, mit művel a globális pénzügyi háttérhatalom a világban. Nekik ez fáj, ezért támadtak le, ezért gyaláznak a saját médiumaik nevében. Az egész aljas rágalomkampány célja: megfélemlíteni azokat, akik lerántják a leplet e borzalmas világrendről. Elrettenteni azokat, akik leleplezik e rettenetes uzsorahatalmat. El akarják hallgattatni az igazságot.  

Bár csak ezred ennyit foglalkoznának a magyarverésekkel, magyarüldözésekkel, Székelyföld autonómiájával, a magyar kisebbségek önrendelkezésével. De az nem érdekli őket. Én vagyok náci? Én bombáztam szét Irakot? Én vagyok fasiszta? Én gyilkolom az afgánokat? Én vagyok antiszemita? Én irtom a gázai szerencsétleneket? Én vagyok rasszista? Én nem engedtem, hogy Obama szülei az amerikai kontinensen keljenek egybe? Én vagyok szélsőséges? Én gyilkoltatom egymással szíreket? Én csak ezt az aljas képmutatást leplezem le – élve az állítólagos demokrácia szabadságjogaival: a szólás szabadságával, a véleményszabadsággal. Ahogy azt is elfogadom, hogy engem támadnak. Mert minden vélemény fontos. 

De kérdem én, kedves Nézőim: ha Brüsszelben, Washingtonban annyira aggódnak a magyarországi szabadságért, véleményszabadságért, akkor miért avatkoznak be ilyen gátlástalanul egy egyszerű kis díj okán? Mitől félnek, hiszen egy sajnos ellenségeink, vetélytársaink által üldözött, korlátozott vételi lehetőségű magyar csatorna műsorának műsorvezetőjéről van szó. Én értem, s Táncsics-díjamért tiltakozik Izrael, az USA kormánya, Németország kormánya, Franciaország s a többiek? Miért olyan fontos ez nekik? Még az ENSZ-en is vitát akarnak rólam és Táncsics-díjamról. Nem nevetséges ez? Nem. Tragikomikus. Ennek a pusztító világrendnek az önlelepleződése. Közröhej. Fölfújtak valamit a hazugságok alapján, ami most a fejükre nőtt, s tán bánják is, de nincs visszaút. Az egész világgal tudatták, hogy van egy kis tévécsatorna, egy kis műsor: a Világ-panoráma, amely ellen szuperhatalom, nagyhatalmak és háttérhatalom kénytelen összefogni. Ez a szólásszabadság? A demokrácia? A másság? Ha én más vagyok, akkor már nem tetszik a másságom? 

Csodálom, hogy az én kis Táncsics-díjam hatására nem esett pánikba a New York-i tőzsde, nem szökött egekbe a kőolaj hordónként, az arany unciánkénti ára. Az viszont nem lep meg, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselője szinte ugyanazokkal a szavakkal gyalázott, titulált őrültnek, mint a Népszava főszerkesztője, holott jobboldali, nemzeti érzelmű magyar embereknek köszönheti jól jövedelmező képviselőségét. Engem nevez a Fidesz képviselője elmebetegnek? Sztalin és a szovjet diktátorok idején ugyanezt tették a másként gondolkodókkal. (…)

Üzenem az amerikai nagykövetnek: diadalittas jelentést küldhet Washingtonba. Az USA, a világ egyeduralkodó szuperhatalma világra szóló győzelmet aratott Szaniszló Ferenc és a Táncsics-díj fölött. Hadizsákmányként vihetik a Táncsics-díjat. De jó lenne, ha az amerikai nagykövet olykor a magyarok mellett is kiállna, nem csak a melegek meg a cigányok mellett. (…)

Az izraeli agykövetnek üzenem: ünnepelhetnek az ellenem folytatott ha napos háború végén: Izrael diadalmaskodott Szaniszló Ferenc fölött. Vihetik a Táncsics-díjat – vegyék el az amerikai nagykövettől. (…)

Ez bolygónk legaggasztóbb problémája? Ennyire félnek tőlem? A Világ-panorámától? Az ECHO Televíziótól? Az igazságtól? 

Igen, ez a gonosz háttéruralom eszköze: pénze, globális médiája és nemzetközi szervezetei, megvásárolt vagy megfélemlített kormányok és pártok révén nácit csinál mindenkiből, akiből akar. Én nem vagyok náci, mert nem vagyok nemzeti szocialista. Csak nemzeti érzelmű, a magyar érdekeket szemmel tartó polgár. Ha ez bűn – vállalom.

Ez az egész aljasság megviselt ugyan, mint minden érző, gondolkodó embert. Az én személyem és általam nem kért, nem várt Táncsics-díjam miatt példátlan nyomás nehezedik hazánkra, szankcióktól sem riadna vissza az USA, Németország, Franciaország és a többi. Nem hagyom, hogy Magyarországot ezzel az aljas indokkal tovább fojtogassák. Különben sem vagyok hajlandó bemocskolódni e nemtelen, álnok támadások miatt. (…) 

Nemzetem zsarolása, hazánk megfojtása árán nekem, kedves Nézőim, a Táncsics-díj nem kell. Tehát lemondok róla. Visszaadom azoknak, akik méltatlannak találtattak, hogy engem méltónak találjanak. Ezt akartam elmondani s megosztani Önökkel.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már lúd legyen kövér.
Követelem hogy vegyék el Lionel Messi-től az aranylabdát, és azt adják Andrés Iniesta-nak!

Szaniszló nyert. A nagyhatalmakat erkölcsi eszközökkel legyőzte.

Bravó Szaniszló!

Ebben az egész történetben egy valakinek nem volt vesztenivalója és az Szaniszló. Nem is ő az aki vesztesként jön ki a dologból. Hahó fidesz!!

Már csak az a kérdés, hogy vajon mennyire független az az ország, amelynek minisztere teljesen hülyét csinál magából egy kis nemzetközi nyavalygás hatására? (bár ugye ki tudja hogy mi folyt a háttérben, amiért ez a teljesen szokatlan 180 fokos fordulat bekövetkezhetett)
Érdekes dolgok ezek.

A szélsőjobboldali söpredék Balogot és a fideszt szidja én úgy látom. A baloldaliak jellemzően tisztességes demokraták, sosem támogatnának egy antiszemita uszítót.

Annyi a különbség hogy a klubrádió a sajtószabadság és a demokrácia szimbolúma, míg az echotv a szélsőjobboldali(náci) propagandáé.

A baloldal jelenleg sokkal civilizáltabb Magyarországon mint jobboldal. A baloldal szembe tudott nézni a múltjával míg a jobboldal(a mérsékeltnek mondott is) a náci propagandát támogatja legmagasabb szinten.

Ezzel azt állítod, hogy a békemenetben az agresszív zsidógyűlölő söpredék menetelt?

nem hiszem, hogy ebben a történetben bárki is úriember lenne.

adott egy újságíró, aki az újságírói szakmát megcsúfolva álhíreket és összeesküvés-elméleteket gyárt/terjeszt. talán még rasszista felhangjai is vannak, ezt nem tudom (sajnos egyes "ballib" lapok nácizásában valóban nem igazán lehet megbízni). az viszont egyértelműnek látszik, hogy ezen tevékenységet állami díjjal honorálni nem kéne.

adott továbbá egy miniszter, akinek a bizottság nem javasolta szaniszlót, de az mégis kitüntette. aztán gerinctelenül azt hazudta, hogy ő csak aláírta a javasoltakat. pedig egy "nem támogatom" és egy külső jelölés között azért valahogy mégis dönteni kellett, melyiket fogadja el.
aztán azt hazudta, hogy nincs joga visszavonni a díjat. pedig hát miért pont most ütközne akadályba a 2/3-os forradalom? az alkotmányba is beleírhatnák, hogy szaniszlónak nem jár táncsics-díj – bele is írnak hasonlókat –, már hogy ne lehetne egy vacak mezei törvényt átírni?

ezek után szaniszló az egyetlen járható úton – balognál azért valamivel kulturáltabban – úgy döntött, hogy visszabújik a saját valóságába, és lemond a díjról, mert a díjazók nem méltóak arra, hogy őt díjazzák.

én nem látok pozitív szereplőket..

szép a stílusod, különösen rád hasonlíthat.

Kedves ottapont!

Hallgattam egy darabig,de a mai nap történése felháborított.Én nem erre a kormányra szavaztam 2010-ben, s a családom sem. Szégyen amit Balog csinált, de ugye nyilvánvaló, hogy ezt magától nem tette volna meg. Valaki ebben a legmagasabb szinten döntött. De Ő vasárnap ne menjen el a református templomba, sokan lesznek, aki nem fogják viszonozni a köszönését.

Válaszok:
Türelem | 2013. március 20. 22:43

Bocs, melléütés, a címzett ottapont!

Válaszok:
ottapont | 2013. március 20. 22:49

Kedves Türelem

Ahogyan már a Heller cikknél is említettem volt, félő, hogy nincs olyan magyar kormány amelyiknek jelenleg nagyobb lenne a mozgástere. Adósrabszolgák nem ugrálnak, ez a szomorú valóság. :(

Tegyük fel, hogy a Jobbik kerülne kormányra, milyen eszközökkel tudnák lerázni az országról az uzsorásokat , úgy, hogy azért közben ne legyen államcsőd, ne dőljön be a gazdaság?

Válaszok:
Türelem | 2013. március 20. 23:12

"Megtehette volna azt is (talán a legbölcsebb ez lett volna), ha a díjat megtartja, de visszavonul a közélettől."

Balognak kellett volna visszavonulni, ha tisztességes. Szaniszló nem kérte a díjat és a szarkavarást ami emiatt lett. Ne akard már elhallgattatni és visszavonultatni azért mert nem tetszik a véleménye!

Kedves ottapont!

Akkor legalább adjunk valamilyen fazont a szolgaságunknak, amit csinálnak, az annyira megalázó!Szégyenlem magamat a gyermekeim előtt.

Válaszok:
ottapont | 2013. március 20. 23:20

Akar a fene veled vagy mással párbajozni, de annyira abszurd volt amit írtál és ez egy fórumféle, ahol megszólíthatók az emberek, ha zavarlak ikszelj ki.

"Nem jövök rá, mi a fenével etették így meg az embereket?"


Olvasgasd kicsit a mai mandi termést, a kétszer is beszemlézett désit meg a többi provokátort, talán majd rájössz.

"Akkor legalább adjunk valamilyen fazont a szolgaságunknak"

Olyan, hogy büszke szolgaság nincs, ez egy másik nagyon szomorú tény, sajnos.

Egyébként lassan, következetes és hosszútávú gazdaságpolitikával, sok áldozat árán el lehet jutni oda, hogy lazuljon a szorítás.

amit ő csinál, az nem újságírói tevékenység, hanem a lehető legegysíkúbb "tudósítások" publikálása: egy alternatív valóság koholmányainak gyártása és terjesztése.

és tiszteletre méltó, hogy a frontról tudósított (ezeket az írásait nem olvastam, úgyhogy tartalmilag nem tudok véleményt alkotni), de az a kifejezetten kártékony tevékenység, amit mostanában produkál, semmi nem tudja ellensúlyozni. lehet, hogy anno jó újságíró volt, de ezzel kiírta magát az újságírók közül, és díjat sem érdemel.

Hemmingway-nek meg Van Gogh-nak is voltak igencsak megkérdőjelezhető tetteik

velük akkor miért nincs baj?

ezek művészek, nem a námet racionalitás/bauhaus stylus a jellemőjük

Az izraeli és államokbeli nagykövetnek itthonról súgtak.
Csak nem képzeli bárki, h. ebből másképp "ügy" lett volna.
Egy kicsi, regionálisan fogható TV-ben máshol is lehet a világrend visszásságait ostorozni, de vszg. nem adnak a szerzőnek állami kitüntetést.
Andrassew, Vincze,Bolgár semlegesebb témákban nyilatkozik meg, más kérdés, h. nem annyira népszerűek ma, mint valaha voltak. Ők egy olyan hazai rendszer mellett, nem világrend ellen álltak ki munkásságukkal, mely a magyar népet koldusbotra juttatta. Ez a nagyköveteket nem érdekli, sőt, csődbe jutott országban lehet igazán jó deal-eket kötni, tehát, ha úgy vesszük, alapvető érdek, inkább.
Mindenesetre, ebbe az utcába, ami most teljesen világosan látszik, nem kellett volna Balogh Zoltánnak belemenni. Nem volt eléggé tájékozott, főleg Szaniszló munkásságát illetően, mert azt fel sem tételezem, h. úgy gondolta, ezt meg lehet "úszni". Valószínüleg lemondania sem szabad, mert ezt is sokféleképpen, pl tiltakozásnak is fel lehet fogni és jönne a büntetés, a jóval 320 feletti euró.

Szaniszló hisz abban, hogy igazság nem csak Odaát van.

A jó édesanyáddal is így beszélsz?
Ezeket a jelzőket Tőle tanultad?
Erre tanított meg?
A stilus az mindig hosszú í.

"...a világ civilizáltabb részében" - ezt a kínaiak saját magukra mondhatják, mondván, hogy másfél ezer éve folyamatosan működő iskolájuk is van.

Válaszok:
Senye Péter | 2013. március 21. 14:48

A kioktatás igénye nélkül néhány javaslat:

- indulati alapon, zsigerből butaság "észt osztani",
- ha ezen az úton járunk, könnyen hibázhatunk,
- ezzel az ellennek szolgálunk.

A Világpanoráma c. műsor is mint minden más, felelős szerkesztő nélkül elkerülhetetlenül belterjessé, önismétlővé válik.
A heti 2 adás ebben a formában sok.
Az egyik heti adás hiánypótló lehetne pl. történelmi áttekintéssel, sorozatszerű feldolgozásban 'A történelem - kezdetektől napjainkig' - munkacím alatt, de szigorúan szomorka, becsapottság, sóhajtozás mellőzésével, legmagasabb szintű tudomány képviselőivel.

Egyáltalában meg útáltam meg őket, inkább szomorú vagyok.
Ami igaz, az igaz, de egy kormányzatnak mégiscsak látni kellett volna, h. mi lesz ebből. Emlékszem, 2002-ben az Államok beli nagykövethez bemutatkozási ajándékként Vincze Mátyás és tsa egy herzig kis saját gyártmányú kötetet vittek, "Az antiszemita közbezéd Magyarországon" címmel.

A legtöbb esetben, ha megvizsgáljuk az összeesküvésnek mondott történeteket, kiderül, hogy szó sincs semmilyen összeesküvésről, hanem érdekazonosságról a támadók részéről. Ehhez nem kell összebeszélni, forgatókönyvet írni, és ez szerint támadni. Amennyiben egy ország, személy sérti a nagytőke, a pénztőke érdekét, a globalizáció terjeszkedését, azonnal megindul ellene a támadás minden oldalról. Ehhez nem kell a támadóknak a tevékenységüket összehangolni, összeesküdni, mert az érdekek azonos, mely összeköti őket és meghatározza az eszközrendszert, így minden téren, szinten és időben támadást intéznek.
Amennyiben jobban megfigyeled, észre fogod venni, hogy nagyon sokszor az „összeesküvés elmélet” alkalmazása jobbára csomagoló anyag, hogy leplezze a valós történetet, illetve nevetségessé, valótlanná tegye a témát, a téma felvetőjét. Így az „összeesküvés” szó használata kétélű. Érdemes ezen elgondolkodni, s minden esetet ennek tükrében vizsgálni.

Szaniszló Ferenc által megfogalmazottak többségével egyetértek. Amivel nem, azok a téma tekintetében lényegtelenek. Nem a kitüntetés a lényeges – már jó rég óta nem a szakmaiságot, hanem a politikai attitűdöt díjazzák, így értékét már régen elvesztette – hanem az, hogyan viszonyulnak az adott témához az emberek. Nézik, hallgatják, megszólítanak, vagy csak legyintenek. Ezek lehetnek a valódi kitüntetések, vagy elmarasztalások.

"Ilyen áron nem kell a Táncsics-díj" megfogalmazás szerintem nem megfelelő. A valós megfogalmazás az lehetne; Ilyen áron a Táncsics-díj értéktelenné vállik.
Miért? Azért, mert nem szakmai, hanem politikai értéket hordoz.

Egyébként l.: Csang Zsung: "Vadhattyúk".

Szerintem meg demokrata kormany nem politikai nezet alapjan dont dijak odaiteleserol, hanem pl teljesitmeny alapjan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés