Ismét sztrájkol a BBC

2013. március 21. 20:52
A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat. A szakszervezet és a BECTU érdekvédelmi csoport sztrájkot hirdetett.

Sztrájk lesz a jövő héten a BBC-nél a tervezett elbocsátások miatt. A jövő tervezett 12 órás akciót a brit újságíró-szakszervezet (NUJ), illetve a műszaki személyzetet képviselő BECTU érdekvédelmi csoport hirdette meg.

A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat. Ennek előzményeként a brit kormány a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban. Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani. Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó BBC World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében jövőre ez a finanszírozás megszűnik.

Gerry Morrissey, a jövő heti BBC-sztrájkot meghirdető egyik érdekvédelmi szervezet, a BECTU vezetője csütörtökön kijelentette, hogy a BBC alkalmazotti gárdájával szemben támasztott elvárások már most is elfogadhatatlan munkaterhet jelentenek, és további leépítések esetén a cégnek számot kell vetnie az állományra gyakorolt hatásokkal. Morrissey szerint az alkalmazottak elutasítják, hogy a társaság vezetése „modern kori szatócsműhellyé” próbálja silányítani a BBC-t.

A BBC szóvivője csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy a cégvezetés az elmúlt hetekben „konstruktív megbeszéléseket” tartott a szakszervezetekkel, de a leépítésekkel kapcsolatos álláspont nem változott. A szóvivő szerint a tervezett létszámcsökkentést végre kell hajtani, mivel a BBC-nek jelentős megtakarításokat kell elérnie, és ezen a sztrájk sem változtat.

Néhány héten belül ez lesz a második sztrájkakció a BBC-nél. A cég újságírói február 18-án 24 órás munkabeszüntetést tartottak, amely komoly fennakadásokat okozott a BBC hírszolgáltatásában; a társaság számos rádiós és televíziós hírműsorát törölni kellett, helyettük korábban már leadott dokumentumműsorokat sugároztak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés