A ZDF, a zellenzék meg a zinternet

2013. március 25. 15:19

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A ZDF szerint Magyarországon „aki a neten véleményt nyilvánít, azt az államilag kontrollált sajtó árulónak bélyegzi”.

Én tényleg nagy rajongója, kedvelője és megértője vagyok a németeknek, tudok egyet s mást a történelmükről, a szellem- és kultúrtörténetükről, s arról is, hogy mi folyik manapság a Fel-Duna meg a Rajna vidékén. Van valami fogalmam arról is, mi hogyan és miért sikerül jól avagy sikerül félre a mai Németországban, a politikában és a társadalomban. Beszéltünk már eleget a német sajtó végletes félresiklásáról is, már ami a magyarországi ügyek bemutatását és értékelését illeti. Egyszerűen kialakult egy olyan magyar országimázs a német sajtóban, ahol létező és valóban aggasztó jelenségek totális felnagyításával, és a komplex magyar valóság s annak számtalan normális eseményének, jelenségének teljes elhallgatásával alakítottak ki egy alternatív Magyarország-képet. Mégse lehet erről eleget beszélni, mert a német sajtóban kialakult virtuális Magyarország nyomán már olyan kommentárok is születnek arrafelé, amelyeknek egyszerűen nincs közük a valósághoz. Például ma is. Ungarn: Eine Revolution geht offline (Magyarország: offline-ra vált egy forradalom) – szól a hangzatos cikk címe, amely a ZDF német közszolgálati adó honlapján jelent meg (magyarul itt, MTI-hírben).

A cikk tartalma röviden: más ellenálló harcosokkal szemben a magyar kormány ellen lázadók szinte láthatatlanok az interneten. Sokan el is tűnnek az internetről, aminek az oka: „a félelem”. Félelem attól, hogy az állam felügyeli őket, ellenőrzi a Facebook-oldalukat, meghackeli a hálózataikat. A ZDF cikke Tunéziát és Egyiptomot bezzegországokként (!) hozza fel, ahol a neten szervezhették a forradalmat; de Magyarországon a kormány már ezen a felületen, időben megakadályozza az ilyen aktivitást. Sőt, „aki a neten véleményt nyilvánít, azt az államilag kontrollált sajtó árulónak bélyegzi”!

A ZDF szerint nem csak a tiltakozó csoportok aggódnak: mindegy, hogy ki mit közöl a neten, nagy az aggodalom, hogy a kormányzat azt olvassa vagy látja. A cikk kitér a Sirály aktuális ügyére is, a német szöveg egyszerűen zsidó kocsmának (jüdische Kneipe) nevezi a helyet. Kiderül még az is, hogy a legbátrabb ellenállókon kívül alig akad olyan magyar a neten, aki kormánykritikus fotókat, tartalmakat tovább merne osztani másoknak. A cikk végül azzal zárul: az ellenállók azért nem írnak sokat angolul, mert „ha valaki sokszor publikál angolul, azt gyorsan megvádolják azzal, hogy külföldi összeesküvésben vesz részt”.

A német közönséget ily tényszerűséggel tájékoztató közszolgálati ZDF-cikket egyébként egyszerre három újságíró hölgy, Lisa Altmeier, Magdalena Schmude és Charlotte Haunhorst hozta össze.

Három német újságíró és két megszólaló magyar ellenálló csak nem tévedhet! Talán tényleg én vagyok a helikopter, hogy mindenhonnan akadálytalanul ömlő, a jogos kritikáktól a vad marhaságokig, a tényszerű elemzésektől a nettó propagandáig terjedő kormánykritikus tartalmakat; jól és rosszul sikerült mémek folyamatos áradatát; kismillió, egymással is rivalizáló, de a kormánnyal szemben mindenképp kritikus pár fős vagy akár százezres online csoportot; no meg blogot, mikroblogot, kommentelőt, bloggert és publicistát vizionálok a magyar internetre.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak azt kéne kiharcolni, hogy a németek is szavazhassanak itt jövőre Európa főgonosza ellen.

ha csak abból indulok ki amit itt a mandin pl. Mark Bolt és társai képviselnek az a tökéletes cáfolata a ZDF baromságainak

elmebetegek

valahogy külföldön szívesen látnának egy forradalmat, csak azok a provinciális buta magyarok úgy tűnik nem akarják már belátni mennyire rossz a "rezsim" alatt élni

:DDD

Na még egy olyan szöveg, amit nem a magyar választóknak írtak. Aki csak itt a Mandin olvasgat már szembesül azzal, hogy az ellenzék időnként mit művel és a félelemnek nyoma sincs.

Marad a kérdés megválaszolatlanul. Ha nem nekünk írják ezeket a szövegeket, akkor kinek? És ők is fognak esetleg itt szavazni?

tudod kedves Pinte68

azért kerültünk fókuszba, mert elzáródtak a pénzcsapok sőt, már nekünk folyik be az a pénz ami eddig kifolyt külföldre

gondolod h pl. a banklobbi hagyja h korlátozzák a korábban kapott szabadfosztogatási jogaikat idehaza?

Milliárdokról van szó

ez nem önámítás,

ha annyira rossz lenne akkor tényleg százezrek tüntetnének az kormány ellen

nem pedig a kormány jelöltjei nyernék 2/3-os többséggel az időközi választásokat falun -városon

LOL

A keserű ébredésen már túl vagyunk, az ugyanis 2010-ben volt.

Na te is egy rettegő ellenzéki komentelő vagy látom.

Nem bírják lenyelni, hogy a Szendécske-projekt befulladt. Ez fog menni jövő március-áprilisig? Kíváncsi vagyok, mit készítenek elő ezzel az ordenáré offenzívával. Semmi jóra nem számítok.
( Mellesleg ostobák is, hiszen ezzel a hazugságcunamival még a Fidesz-kritkusokat is odarántják a kormány mellé, mert ekkora blődséget már nem lehet elviselni.)

Az, hogy gyakorlatilag minden nap tele vannak a világ legjelentősebb jobb és baloldali lapjai a magyar kormányt a jogállam és a demokrácia felszámolása miatt érő kritikákkal az csak azt jelenti, hogy globálisan szervezettek vagytok.

A massmédia hatalmas gépezet és nem volt efelől kétségünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés