A ZDF, a zellenzék meg a zinternet

2013. március 25. 15:19

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A ZDF szerint Magyarországon „aki a neten véleményt nyilvánít, azt az államilag kontrollált sajtó árulónak bélyegzi”.

Én tényleg nagy rajongója, kedvelője és megértője vagyok a németeknek, tudok egyet s mást a történelmükről, a szellem- és kultúrtörténetükről, s arról is, hogy mi folyik manapság a Fel-Duna meg a Rajna vidékén. Van valami fogalmam arról is, mi hogyan és miért sikerül jól avagy sikerül félre a mai Németországban, a politikában és a társadalomban. Beszéltünk már eleget a német sajtó végletes félresiklásáról is, már ami a magyarországi ügyek bemutatását és értékelését illeti. Egyszerűen kialakult egy olyan magyar országimázs a német sajtóban, ahol létező és valóban aggasztó jelenségek totális felnagyításával, és a komplex magyar valóság s annak számtalan normális eseményének, jelenségének teljes elhallgatásával alakítottak ki egy alternatív Magyarország-képet. Mégse lehet erről eleget beszélni, mert a német sajtóban kialakult virtuális Magyarország nyomán már olyan kommentárok is születnek arrafelé, amelyeknek egyszerűen nincs közük a valósághoz. Például ma is. Ungarn: Eine Revolution geht offline (Magyarország: offline-ra vált egy forradalom) – szól a hangzatos cikk címe, amely a ZDF német közszolgálati adó honlapján jelent meg (magyarul itt, MTI-hírben).

A cikk tartalma röviden: más ellenálló harcosokkal szemben a magyar kormány ellen lázadók szinte láthatatlanok az interneten. Sokan el is tűnnek az internetről, aminek az oka: „a félelem”. Félelem attól, hogy az állam felügyeli őket, ellenőrzi a Facebook-oldalukat, meghackeli a hálózataikat. A ZDF cikke Tunéziát és Egyiptomot bezzegországokként (!) hozza fel, ahol a neten szervezhették a forradalmat; de Magyarországon a kormány már ezen a felületen, időben megakadályozza az ilyen aktivitást. Sőt, „aki a neten véleményt nyilvánít, azt az államilag kontrollált sajtó árulónak bélyegzi”!

A ZDF szerint nem csak a tiltakozó csoportok aggódnak: mindegy, hogy ki mit közöl a neten, nagy az aggodalom, hogy a kormányzat azt olvassa vagy látja. A cikk kitér a Sirály aktuális ügyére is, a német szöveg egyszerűen zsidó kocsmának (jüdische Kneipe) nevezi a helyet. Kiderül még az is, hogy a legbátrabb ellenállókon kívül alig akad olyan magyar a neten, aki kormánykritikus fotókat, tartalmakat tovább merne osztani másoknak. A cikk végül azzal zárul: az ellenállók azért nem írnak sokat angolul, mert „ha valaki sokszor publikál angolul, azt gyorsan megvádolják azzal, hogy külföldi összeesküvésben vesz részt”.

A német közönséget ily tényszerűséggel tájékoztató közszolgálati ZDF-cikket egyébként egyszerre három újságíró hölgy, Lisa Altmeier, Magdalena Schmude és Charlotte Haunhorst hozta össze.

Három német újságíró és két megszólaló magyar ellenálló csak nem tévedhet! Talán tényleg én vagyok a helikopter, hogy mindenhonnan akadálytalanul ömlő, a jogos kritikáktól a vad marhaságokig, a tényszerű elemzésektől a nettó propagandáig terjedő kormánykritikus tartalmakat; jól és rosszul sikerült mémek folyamatos áradatát; kismillió, egymással is rivalizáló, de a kormánnyal szemben mindenképp kritikus pár fős vagy akár százezres online csoportot; no meg blogot, mikroblogot, kommentelőt, bloggert és publicistát vizionálok a magyar internetre.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németországban nagyon félrecsúszott a sajtó..

Válaszok:
hátakkor | 2013. március 25. 16:48

Már csak azt kéne kiharcolni, hogy a németek is szavazhassanak itt jövőre Európa főgonosza ellen.

Válaszok:
hátakkor | 2013. március 25. 16:53

ha csak abból indulok ki amit itt a mandin pl. Mark Bolt és társai képviselnek az a tökéletes cáfolata a ZDF baromságainak

elmebetegek

valahogy külföldön szívesen látnának egy forradalmat, csak azok a provinciális buta magyarok úgy tűnik nem akarják már belátni mennyire rossz a "rezsim" alatt élni

:DDD

Na még egy olyan szöveg, amit nem a magyar választóknak írtak. Aki csak itt a Mandin olvasgat már szembesül azzal, hogy az ellenzék időnként mit művel és a félelemnek nyoma sincs.

Marad a kérdés megválaszolatlanul. Ha nem nekünk írják ezeket a szövegeket, akkor kinek? És ők is fognak esetleg itt szavazni?

tudod kedves Pinte68

azért kerültünk fókuszba, mert elzáródtak a pénzcsapok sőt, már nekünk folyik be az a pénz ami eddig kifolyt külföldre

gondolod h pl. a banklobbi hagyja h korlátozzák a korábban kapott szabadfosztogatási jogaikat idehaza?

Milliárdokról van szó

ez nem önámítás,

ha annyira rossz lenne akkor tényleg százezrek tüntetnének az kormány ellen

nem pedig a kormány jelöltjei nyernék 2/3-os többséggel az időközi választásokat falun -városon

LOL

A keserű ébredésen már túl vagyunk, az ugyanis 2010-ben volt.

Na te is egy rettegő ellenzéki komentelő vagy látom.

Nem bírják lenyelni, hogy a Szendécske-projekt befulladt. Ez fog menni jövő március-áprilisig? Kíváncsi vagyok, mit készítenek elő ezzel az ordenáré offenzívával. Semmi jóra nem számítok.
( Mellesleg ostobák is, hiszen ezzel a hazugságcunamival még a Fidesz-kritkusokat is odarántják a kormány mellé, mert ekkora blődséget már nem lehet elviselni.)

Az, hogy gyakorlatilag minden nap tele vannak a világ legjelentősebb jobb és baloldali lapjai a magyar kormányt a jogállam és a demokrácia felszámolása miatt érő kritikákkal az csak azt jelenti, hogy globálisan szervezettek vagytok.

A massmédia hatalmas gépezet és nem volt efelől kétségünk.

Válaszok:
hátakkor | 2013. március 25. 17:15

Nem, hanem az az állapot volt keserű, amiben az ország volt akkor. Ez ellen szavaztak a magyarok.

csatlakozzatok csak nyomikáim

jó kis ügynöklista lesz majd belőle az együttműködésre hajlamos egyedek elérhetőségével

ezzel csak az a baj, hogy zsarolhatóvá fogtok válni

:DDD

még jó, ha megengedik a német sajtóban a cenzúrázatlan posztokat a cikkeikhez ott néha látni valósabb hozzászólásokat.

van lehetőségük a németeknek, könnyítettünk a magyar állampolgárság felvételén. Lisa Altmeier, Magdalena Schmude és Charlotte Haunhorst ( meg a többi) még semmiről nem maradtak le és ha akarnak belepofázni a dolgainkba akkor szavazhatnak listára. SzDSz már nincs, de talán Fodor Gabika össze tud hozni egy országos listát. Ha már a magyarok félnek, hát szavazzanak a bátor német újságírók!

"hogy vajon miért a mi kis hangyapöcsén pattanás országunkat illeti ennyi kritika,.."
direkt külföldi példát hozok, nem hazait.
Az EP liberális frakcióvezetője kimondta múlt héten. Nem Mo. itt a fő baj, hanem a példa ragadós lehet más EU tagállamokban is.
Aztán - sztem már - pár adalék:
1. nagyon kikaptak az elvtársaik.
2. gazdasági érdekek. ezt meg egy bankcsoport vezetője mondta ki. eddig paradicsomi állapotok uralkodtak a pénzügyi szolgáltatások terén.
stb.

"„aki a neten véleményt nyilvánít, azt az államilag kontrollált sajtó árulónak bélyegzi”"

akkor erre válaszolj pls. ez vélemény, vagy tényleg így is van? Mi az alapja és miért olyan fontos a ZDF-nek, hogy ezt lehozza? Most a német gyerekfilmet nem is hozom szóba ( még).

Amikor a média törvény cirkusz volt épp a magyar EU elnökség alatt, akkor kaptunk ízelítőt végre az EP képviselőinek ismereteiről és képességeikről.

"csak civilben futtballhuligánkodó fideszes ex-képviselőjelöltek fognak torokelvágással megfenyegetni"
arra célzol amikor pár tucat feltüzelt eszdéeszes fióka, BTK meg TÁK szociológus és buzi birtokot háborított és az ATV hősöket akart generálni a szabálysértőkből és úgy kellett a szájukba adni, hogy diktatúrában ez frankó?

"A ZDF cikke Tunéziát és Egyiptomot bezzegországokként (!) hozza fel, ahol a neten szervezhették a forradalmat"
Mi, mint szabadságszerető nép inkább a fülkékben szavazással játszottuk le ezt a forradalmat 2010-ben. Ha már 89-ben ( is) át lettünk verve a kerekasztalos megegyezéssel.

kb. a 30-as évek végétől a klasszikus hatalmi ágak mellé bejött a média, tömegsajtó. Senki nem választotta őket, bárki pénzelheti. Az Internet se olcsó (lsd. index.hu), de vhol mégis nyitott egy kis szelepet. Az elvtársak erre ún. "moderálással" válaszoltak. Miközben a printed médiában mondjuk fehér címlappal tiltakoztak a cenzúra ellen.
Muszáj kicsit visszaállni a világnak a logikus kerékvágásba!

olyan láthatatlan az ellenzék, mint a Sólyom alkotmánya?

Egy kattintással cáfolni tudom minden állítását ennek a 3 tudatlan picsának.
www.index.hu

Válaszok:
lavor | 2013. március 25. 18:54

És ez még csak a kezdet.
Még hátra van az origo, a hvg, a nol, a népszava, és több tucat kormányellenes facebook csoport.

az az Egyesült Királyság ;)

Osztrákiában kétségtelen erős a civil élet. Pl. egy önkéntes hétvégi uniformos tűzoltót senki nem fasisztázik le. A másik oldalon van egy proportion szisztéma, ahol a menedzsment és a felügylő bizottság is leképezi az aktuálsi választások erőviszonyait, azaz intézményesítették, azt ami nálunk szürke-feketezóna. Kirúgnak főtisztviselőig lefelé mindenkit, azt állítólag 30-70%-ban megy a seft, csurog az ellenzéknek si vmi. 2010-ben ez okafogyottá vált.

"A sógorék mondják maguk, hogy hülyék vagytok ti magyarok. Valóban: parttalan, tudománytalan ideológiai viták, cimkék."
ezt magánbecslésem szerint cca. 80 ezer hiszterobolsevista űzi.

Amúgy adom. nagyon rég, még az Internet is unikum volt, hosszabb külföldi tartozkodás után repültem haza. Angol mainstream lapok, jó vastagok, üzleti hírek, hirdetések, műszaki és divat újdonságok. És végre a várt MALÉV gép, magyaros ízek, hazai magyar lapok. Leveszem mindhármat, Nemzet, Népszabó, talán Népszaga. Jól esik elsőre magyar újságot olvasni. És akkor beüt , hogy amikor elutaztam az volt napirenden, hogy zsidóztak a Parlamentben, el is felejtettem már. és akkor x hét után mi a fő téma? Hogy nem "Hordót a zsidóknak!" hangzott el, hanem "Hordót a szónoknak!" és az MTA valamilyen nyelvtudományi intézete elemzi a felvétel hangszalagját, lelassítja, spektrumanalizátor meg minden. Eltelt x hét és mondom ezek még mindig itt tartanak?? Itt élek, így megszokott, de akkor ez nagy kontraszt volt. Aztán még elolvastam valami főeszdéeszes szösszenetét mennyire megérdemelt volt a Trianon és máris Magyarországon éreztem magam.

Pinter68, a magyarázat egyszerűbb, mint gondolnád.

Az államok között egyezményekkeretei közötti harc folyik.
Mindenki beméri helyét,l lehetőségeit, így választ harcmodort.
Sajnos, a mi helyzetünk speciális.
Mi vagyunk ugyanis - Versailles-Trianon óta Európa Izraelje. (Bár annyiban sántít: mögöttünk nem áll őrzőn az USA.)
Tehát nekünk a napi rutinok mellett - "Bónuszként" - a körülöttünk lévők: szlovák, ukrán, román, szerb, agressziókat naponta hárítanunk kell, mint kiderül: kétséges eredménnyel (magyarok arányának negatív mutatói).
Ilyen körülmények között, ha nem akarunk önként, napról napra közelebb araszolni kivégzőhelyünkhöz, sok esetben nem megszokott, bevett, unortodox megoldásokra kényszerítik a magyar kormányt, amennyiben az tisztességes, s esküjéhez tartani akarja önmagát.
Ami persze, hogy szúrja a szemüket azoknak, akik elvették a labdánkat, s most a "sötét orbánista Európa-ellenesek" merészelik azt visszakérni.

"Mintha arra akarnának kényszeríteni, hogy vegyem föl annak a stílusát, aki engem mocskol?"

NO, ez is benne van.
Mert mocskolódásban, ha az ő "szabályaik" szerint játszol, abban verhetetlenek.

De nem, barátom!
Azt akarják, hagyd rájuk, s akkor egyet ki is lőttek innen.
S így tovább.
Ez ugyanaz, mint a bolsevikok trükkje.
Csak ők karabéllyal, időnként Maxim-géppuskával csinálták.

Túlzottan borúlátó vagy.
Ne legyél ennyire.

Goebels élt, él, élni fog?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés