Az újságírók lusták

2013. április 23. 11:16

Schöpflin György
Index
Amennyire én látom, minden egyes európai országban a baloldali sajtó is része a Fidesz-ellenes kampánynak. Interjú.

A Néppárton belül is vannak olyan hangok, melyek eléggé hasonlóak a baloldali és liberális kritikákat megfogalmazókéhoz. Mivel magyarázza például, hogy a CSU parlamenti elnöke lemondta a találkozóját Kövér Lászlóval, vagy Reding asszony kritikáit, hiszen őket baloldalisággal vádolni...

...azért könnyű, mondanám én. De ezeket külön-külön kell elemezni. A Néppárt egy széles pártcsalád, vannak benne olyanok, akik Magyarországon igazából az SZDSZ-hez tartoznának, és olyanok is, akik messze jobboldalibbak, mint mi. Magától értetődő, hogy különböző hangokkal lehet találkozni, beleértve olyanokét is, akikben komoly kérdőjelek merülnek fel a Fidesszel kapcsolatban.

De hozzátartozik az is, hogy amennyire én látom, minden egyes európai országban a baloldali sajtó is része a Fidesz-ellenes kampánynak. Látom a lengyeleken, hogy akik csak a Gazeta Wyborczát olvassák, egyértelműen elfogadják ugyanazt, amit a többi baloldali újság mond, mint a Süddeutsche Zeitung vagy a Le Monde. Bár nagyon érdekes, a Le Monde most egy Fidesz-barát cikket közölt, ami szintén nem elhanyagolandó. A Guardianben pedig leközölnek négy magyarellenes cikket, utána meg Tibor Fischer cikkét.

Nem lehetséges, hogy miként a Néppárt egy heterogén társaság, úgy a média, és még a baloldali média is az ?


Nem, szerintem itt tényleg van különbség a jobboldali és baloldali média között. Ne vegye ezt személyes sértésnek, de az újságírók lusták. Én kilenc évig dolgoztam ezen a területen, tudom, hogy miről beszélek. Az újságírók átnézik a korábban megjelent cikkeket, és ha mind ugyanazt mondják, nem veszik a fáradságot, hogy tovább kutassanak. Sokszor észrevettem a múltban, ez egy ilyen emberi gyarlóság. Az egyik vélemény megerősíti a másikat és létrejön egy forma, és onnantól az ember már csak a formán belül képes gondolkodni. A nemzetközi sajtóban dolgozó újságírók egyszerűen azt mondják, mi már tudjuk, hogy Magyarországon ez és ez van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez tényleg így van. Elindul a vezérhangya, a többi meg ész nélkül vonul utána ugyanazon a csapáson, mert ez a legkényelmesebb és kockázatmentesebb.

Azok viszont nagyon szorgalmasak voltak, akik itthonról e vádakat külföldre küldték.
Orbánnak óriási hibája, hogy nem bünteti őket.
Mindenkinek joga van hozzá, hogy följelentse azt, aki jó hírnevét megsértette, megrágalmazta - ha az országgal teszik ezt, a legsúlyosabb büntetést érdemlik.

"Az újságírók átnézik a korábban megjelent cikkeket, és ha mind ugyanazt mondják, nem veszik a fáradságot, hogy tovább kutassanak."

Ebben van valami.
Egyébként lényegében így születnek a sajtóvetítések utáni meglepően hasonló véleményt tükröző kritikák.

Jól hangzott volna ezelőtt 10-15 évvel az általad leírtak.
Meg is lehetett volna vezetni ezekkel az "érvekkel" az ország egy tekintélyes részét.
Ma már - szerencsére - nem nyer hangszórót sem, amiket összehordasz.
Ellenkezőleg. Téged minősít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés