Hipszterblitzkrieg Magyaroszág ellen

2013. április 30. 17:32

Bede Márton
444
Néhány óra különbséggel a Dazed & Confused és a Vice honlapja is foglalkozott Magyarországgal.

„Április 29-én hétfőn egészen új és egészen meglepő fordulatot vett a nemzetközi média és Magyarország viszonya. Az utóbbi három évben gyakorlatilag valamennyi komoly nyugati napi- és hetilap kritikus hangot ütött meg a nálunk történő, egészen furcsa dolgokkal kapcsolatban. A pontos és kevésbé pontos, de alapvetően mindig igaz cikkek váltakozó intenzitással követték egymást, a menetrend szerinti alkotmánymódosítások idején például mindig jobban felpörgött a hírgyár. Most viszont új front nyílt meg, ugyanis hétfőn alig néhány óra különbséggel a Dazed & Confused és a Vice honlapja is foglalkozott Magyarországgal.

A Dazed & Confused a ’90-es évek Londonjának legmenőbb lapja volt, de annyira menő, hogy az alapító Jefferson Hack még Kate Mossnak is gyereket csinált. A Montrealból indult, ma már globális médiabirodalommá nőtt Vice viszont a 2000-es évek meghatározó magazinja (és weboldala, videócsatornája, miegyebe) volt, amely ma már az HBO-val működik együtt, és állítólag maga Rupert Murdoch, a világ legbefolyásosabb médiamogulja is rendszeresen meg akar venni. A Dazed & Confused és a Vice együtt alapvető befolyással vannak a világ 15 és 50 közötti trendszettereire, hipsztereire, véleményvezéreire,  művészeti egyetemistáira, divatmajmaira és partiállataira. Bár coolságuk 2013-ra már valamennyire megkopott, azzal nem nagyon lehet vitatkozni, hogy amit ők írnak, az úgy van, illetve ha nincs is úgy, akkor majd úgy lesz, amikor a lapokat bibliaként olvasók elhiszik.

Több érdekes dolog van a négy óra különbséggel publikált cikkekkel kapcsolatban, például mindjárt a szerzőjük, a minden bizonnyal magyar származású Nathalie Olah. Olah ezzel a teljesítménnyel azonnal a  hipszter Kim Lane Scheppele lett, viszont sajnos jóval szétszórtabb, tájékozatlanabb és modorosabb, mint a Princeton Egyetem professzora. Mindkét lap próbál fiatalos, formabontó és laza lenni, ám ezek a Magyarországgal foglalkozó cikkek sajnos egyaránt ugyanazokba a hibákba esnek bele, mint a velünk foglalkozó, mainstream lapokban megjelenő cikkek. Nevezetesen hogy az igazság ott van, csak annyi pontatlanságba és egészen nyilvánvaló hülyeségbe csomagolva, hogy a tisztességes magyar olvasót felidegesítik, a tisztességtelennel pedig elhitetik, hogy a lényeg sem igaz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki azt gondolja, hogy a lényeg sem igaz, az tisztességtelen? Mióta hatalmazta fel bárki a szerzőt, hogy így minősítsen embereket? Persze, csak ők a tisztességesek, akik szerint csak a stílus meg a balfogások miatt hiteltelen a Magyarországot mocskoló külföldi média! ( Jó, csak a kormányt, de ez nem igaz)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában