Káros az infotörvény módosítása

2013. május 1. 13:45
Téves az a beállítás, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét.

„A közérdekű információk megismerésére vonatkozó igények – függetlenül azok céljától és mennyiségétől – fogalmilag nem lehetnek »visszaélésszerűek«, ahogyan a módosítás indoklása azt vélelmezi, hiszen minden ilyen információ a polgárok közösségének elidegeníthetetlen tulajdona. Téves az a beállítás, amely szerint a polgároktól vagy a sajtótól érkező adatigénylések ellehetetleníthetnék az adatgazda szervek tevékenységét, már csak azért is, mert az a szerv, amely a polgároktól érkező kérdésekre nem tud válaszolni, az Állami Számvevőszék adatigényeit sem fogja tudni kielégíteni.

A közpénzek felhasználásáról döntő, a döntéseket végrehajtó szervezetek alapvető kötelessége, hogy az adatigénylések kiszolgálására felkészüljenek. Az MTE javasolja Áder János köztársasági elnök úrnak és Péterfalvi Attila úrnak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, hogy a 30. § módosításának hatályba lépését annak alaptörvény-ellenes és társadalmilag káros jellege miatt minden, a rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No akkor mégeszer.

Nos Tisztelt bloggoló belegondolt már abba, hogy egyszer 7 millió választópolgár rosszul ébred reggel és kikéri öt éve visszamenőleg minden olyan okmányt, amely közpénzek finanszírozásával, vagy pályázatokkal kapcsolatos? Mit gondol mennyi alsónadrágja lesz, ha ezt teljesítik?

Minden törvényalkotásnál az alkotók, vagy a jogászok, ügyvédek pontosan látják, tudják, hol lehet majd kibújni a legkacifántosabbnak (legliberálisabb, leghaladóbb stb.) látszó törvény alól.
Minden törvény egy bizonyos ideig menedéket nyújt a "mi kutyánk kölykeinek", s mikor már túlságosan kilóg a lóláb, lecserélik egy újjal, s mondják, sugallják: most aztán aki ezután, annak irgum-burgum.
Az emberek felsóhajtanak, na végre, ezt már hamarabb is megtehettétek volna. Persze minden marad a régiben, csak az "utcák" nevét változtatták meg.
Nem itt kell kereskedni annak, aki tisztán akar látni, hanem az igazságszolgáltatás . ügyészség, rendőrség, s legeslegelsősorban a BÍRÓSÁGOK házatáján.
Először is: a komoly bűncselekmények gyanújánál, amelyek mondjuk 5 évtől büntethetők, - VÁDESKÜDTSZÉKET KELL FELÁLLÍTANI, hogy ne a Bánáti-, Bárándy- stb. lekötelezett bírák mondhassák ki, bűnős-e valaki, hanem a nép köréből kiválasztott meghatározott számú esküdttestület.
Aztán: állami hivatalnok korrupciós cselekménye NE LEGYEN ELÉVÜLHETŐ, sem 5, sem 10, legfeljebb csak 20-25 év után.
S lehetne még folytatni.
Vegyük már észre: Magyarországon olyan törvények vannak, amelyek egyet biztosítanak, (lásd az utóbbi évek ügyeit, vagy most a moszkvai kereskedelmi központ ügyét Fekszi Mártától Veres Jánosig), szóval "törvényeink" egyet biztosítanak: azt, hogy a bűnözők szabadon el tudjanak menni.

Egyetertek. Ha valamit JOGOM van tudni, akkor senki se kerdezze miert akarom tudni. Ha keves az ember, vegyenek fel meg, oldjak meg. Azert fizetunk adot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában