Erőteljesebben fog beavatkozni az Unió a médiaszabadság területén

2013. május 21. 15:54
A médiaszabadság uniós szintű érvényesítéséről szóló állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

A Renate Weber román liberális EP-képviselő által kidolgozott, 539 igen szavazattal, 70 ellenében, 78 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum az eddiginél erőteljesebb európai beavatkozást szorgalmaz ezen a területen. Az írott sajtó esetében hangsúlyozza az önszabályozás fontosságát, az audiovizuális médiára vonatkozóan pedig kezdeményezi egy korábban született uniós irányelv módosítását. Ezzel kapcsolatban az előterjesztésről folytatott plenáris vitában Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő kiemelte: az audiovizuális irányelvet úgy kell módosítani, hogy az tegyen eleget a nemzeti médiahatóságok függetlensége követelményének.

Az állásfoglalás felszólítja a tagállamokat arra, hogy garanciák megteremtésével biztosítsák a médiatanácsoknak és a szabályozó testületeknek a kormány, a parlamenti többség vagy bármely egyéb társadalmi csoport politikai befolyásától való függetlenségét. Az EP emellett erőteljes közösségi lépéseket követel a médiakoncentráció, a piaci dominancia megelőzésére, illetve visszaszorítására. Felszólítja az Európai Bizottságot – illetve az EU Alapjogi Ügynökségét, valamint az Európai Egyetemi Intézet tömegtájékoztatás szabadságával és sokszínűségével foglalkozó központját –, hogy kövesse nyomon a tagállamokban a médiaszabadság és sokszínűség tiszteletben tartását.

Petru Constantin Luhan román néppárti EP-képviselő szerint az állásfoglalás arra ösztönzi az Európai Bizottságot – az Unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményét –, hogy „a jövőben mutasson több bátorságot” a médiaszabadság területének szabályozását illetően. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az EU alapjogokról szóló chartájában helyet kap a sajtószabadság követelménye is, és az EP-nek az a célja, hogy a tagállamokon számon kérjék e charta elvárásainak a teljesítését.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális, illetve médiaügyekért felelős alelnöke a vitában hangsúlyozta: az uniós testületeknek hatáskörökre van szükségük ahhoz, hogy hathatósan fel tudjanak lépni az egyik demokratikus alapértéknek számító médiaszabadság és -pluralizmus védelme érdekében. Üdvözölte az EP-állásfoglalást, amely számos ponton hasonló javaslatokat tartalmaz, mint amire az általa korábban megbízott magas szintű szakértői testület jutott, Vaira Vīķe-Freiberga – volt lett államfő – vezetésével. Kroes hangsúlyozta azon szándékát, hogy az általa irányított bizottsági apparátus forrásokat kíván elkülöníteni a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartását figyelemmel kísérő tevékenységre, és erre hivatott európai központ létrehozását is fogja kezdeményezni.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a vitában kitért arra: Neelie Kroes korábbi fellépésének köszönhetően módosultak ugyan a magyar médiatörvények, de a legsúlyosabb probléma a képviselő szerint fennmaradt: „az adófizetők pénzéből működő állami rádió és televízió hírműsorai egyáltalán nem tükrözik a magyarországi és a nemzetközi viszonyokat, a hírműsorok torzítanak, manipulálnak, sőt hazudnak, ezért ezekből a médiákból a magyar állampolgárok nem tudnak hitelesen tájékozódni”.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Senki, hangsúlyozom, senki sem tartotta szükségesnek egy általános szinten folyó egyeztetésen, hogy országok szóba kerüljenek. Tabajdi, ez a szemét, ez nem bírt magával.
Ha valakinek még voltak is eddig kétségei ezeknek a szereplésével kapcsolatosan, hát újra bebizonyosodott, hogy az MSZP-s küldöttek kilógnak a nemzetközi sorból. Bebizonyosodott, hogy ezek szították - és szítják ma is, ha csak tehetik - a tüzet. Szemérmetlenek és méltatlanok arra, hogy a küldő országukat képviseljék. Ezek aljas emberek.

„az adófizetők pénzéből működő állami rádió és televízió hírműsorai egyáltalán nem tükrözik a magyarországi és a nemzetközi viszonyokat, a hírműsorok torzítanak, manipulálnak, sőt hazudnak, ezért ezekből a médiákból a magyar állampolgárok nem tudnak hitelesen tájékozódni”.

Aki Magyarországon él, annak van lehetősége az állami rádió és televízió mellett - ha neki ez nem tetszik, ha nem hisz ezeknek - különféle egyéb hírforrásokat, kommentárokat nézni, hallgatni, olvasni. Aztán eldönti, szerinte melyik hiteles.

Ha ezek alapján nem Tabajdit fogja hitelesnek tartani, az nem a média hibája lesz.

Hát, igen, a boldog emlékű Napkelte... akkor még a köztévén... a szavam is elakad, annyira hiteles volt. A csupa MSZP-SZDSZ környéki, kebelbeli nyilatkozókkal. Verebes István, Lakat T. Károly, Forró Tamás, Orosz József... itt már könny szökik a szemembe, ha függetlenségükre gondolok.

És Istenem, milyen jól működött a médiahatóság az ellenzéki Fidesz nélkül, hála az MDF és az SZDSZ trükkjeinek, hogyan lett a kormányt életben tartó SZDSZ itt az ellenzék egyik képviselője... itt megint el kell morzsolnom egy könnycseppet.

Ne haragudjatok... nem tudom folytatni a meghatottságtól.

"Aki Magyarországon él....eldönti, szerinte melyik hiteles."
-----------------------------------------
Na, ez igaz, de Tabajdi attól egy gennygóc, hogy olyasmit mond és valószínűleg szakmányban, amit külföldön, az EP-ben feltételezhetően nem ellenőriz senki és ezt ez a szarzsák is tudja.
Na, és mivel hazai viszonyok között a legextrémebb hazudozás is leírható, elmondható - következmények nélkül -, ezek élnek is a szabad hazudozás, a gátlástalan mocskolódás lehetőségével.
Tabajdi, húzz bele, mert egy év múlva új Európa Parlament; te biztosan nem leszel ott, de az MSZP sem fog tudni 4 főt újra kiküldeni, az tuti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában