Nem egyeztet a New York Times és az Associated Press

2013. május 30. 7:44
Bojkottálják az értekezletet, amelyen az amerikai igazságügyi miniszter meg kívánja vitatni a fontosabb médiumok vezetőivel azokat az irányelveket, amelyek az államtitkok kiszivárogtatást feltáró nyomozások esetén az újságírókra alkalmazandók.

Barack Obama elnök a múlt héten jelentette be, hogy Eric Holder, az igazságügyi tárca irányítója találkozni kíván a jelentősebb sajtóorgánumok szakmai vezetővel, hogy ismertesse velük a sajtó hatósági megfigyelésére vonatkozó irányelveket. A probléma amiatt került a figyelem középpontjába, hogy nyilvánosságra jutott: a minisztérium lehallgattatta az AP több telefonvonalát, és bírósági iratok szerint megfigyelték a Fox News televízió egyik újságíróját is.

Jill Abramson, a The New York Times ügyvezető szerkesztője szerdán közleményt adott ki, amelyben rámutatott: a lap távolmaradásának oka, hogy a tanácskozáson elhangzottakról nem lehet majd beszámolni.

Rámutatott, hogy az újság „agresszívan” folytatja a tudósítást a minisztérium által elrendelt nyomozásról. A szerkesztő szerint abban az esetben, ha a tárca a jövőben lényegi megbeszélést kíván majd folytatni arról, hogyan alkalmazzák a törvényt a kiszivárogtatás eseteire, az újság jogtanácsosa kész lesz majd részt venni.

Az AP szóvivője, Erin Madigan White szintén a nyilvánosság kizárásával indokolta az általa képviselt hírügynökség távolmaradását. Ha az elhangzottak mégis közölhetők lesznek, a tanácskozáson Kathleen Carol, az AP ügyvezető szerkesztője is hajlandó lenne részt venni.

A nyilvánosság kizárása esetén viszont az AP nem képviselteti magát, és nyílt levélben ismerteti majd a szabályozás korszerűsítésére vonatkozó javaslatait. A hírügynökség ugyanakkor elvárja, hogy az igazságügyi minisztériummal folytatandó konkrét jogtechnikai megbeszélésen az ő jogi képviselői is jelen lehessenek.

A várakozások szerint más amerikai médiumok is követhetik majd a The New York Times és az AP példáját, ha a kormány ragaszkodik a tanácskozás bizalmas jellegéhez.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"irányelveket, amelyek az államtitkok kiszivárogtatást feltáró nyomozások esetén az újságírókra alkalmazandók."

Államtitok, ami "engem leplez le".

Mi lenne, ha nem lenne példás sajtószabadság az USA-ban?

Vagy Orbánnak kellene médiakezelést tanulni Obamatól, vagy a magyar médiát kéne áttelepíteni egy időre Amerikába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés