Az Index jobbra tolódik

2013. június 11. 8:30

Gerényi Gábor
GG blog
Az Indexszel kapcsolatban a jobbra tolódás a baloldali sajtó egyik visszatérő toposzává vált, amin rengeteget nevettünk, és sok nyilvános tréfát is csináltunk belőle.

„Az Indexszel kapcsolatban a jobbra tolódás a baloldali sajtó egyik visszatérő toposzává vált, amin rengeteget nevettünk, és sok nyilvános tréfát is csináltunk belőle. De persze nemcsak Bodoky miatt könyveltek be minket fasisztának, szépen tettek hozzá a többiek is, különösen Szily, aki például később, az év vége felé jegyzett egy mérföldkőjellegű írást Ágybavizelő Ferenc miniszterelnök lett a nemzet új színésze címmel. Az írás arról az arcpirító performanszról szólt, amelyet a vezető a négy halálos balesetet követelő vasúti karambol után követett el; a tragikus eset ürügyén képes volt műsírást mímelni.

Az Index-ellenes támadások egyik csomópontja kedvenc hetilapom, az Élet és Irodalom volt, ahol szinte minden héten jutott egy oldalvágás nekünk. A 2007-es karácsonyi ünnepi számuk egyik publicisztikai írása is velünk foglalkozott, Széky János kóstolgatott bennünket óvatosan, és néhány adattal meg is próbálta alátámasztani azt az állítását, hogy az Index közép-európai összehasonlításban egy szerencsétlen, sikertelen lap.

Szegény kollega azonban lusta volt hivatalosnak tekinthető olvasottsági adatokat beszerezni, így egy afféle játékweboldalról, a közismerten hajmeresztő és torz eredményeket produkáló, de jó szórakozást ígérő Alexáról próbált tájékozódni. Az akkor még ennél is bénábban kinéző, de a mostanival megegyező hitelességű (illetve inkább hiteltelenségű) szolgáltatásnak gyakran beugranak az outsiderek, és esetünkben is ez történt – Széky leolvasta onnan, hogy Csehország vezető internetes lapjának ötször akkora olvasottsága van, mint az Indexnek. Mit lehetett tenni, gyorsan beszereztem a hiteles adatokat – ebben sokat segített, hogy leányvállalatunk, az Etarget Csehországban és Szlovákiában is jelen volt –, és írtam egy helyreigazítást, amit Kovács főszerkesztő becsülettel le is hozott. Itt kiderülhetett, hogy valójában jóval olvasottabbak vagyunk az Idnesnél, a vezető cseh lapnál, ami azért is nagy teljesítmény, mert Csehországban akkor már egymillióval többen interneteztek, mint nálunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszer talán észreveszi a nyájas olvasó, hogy a jobb-és baloldali média felosztás csak az emberek mesterkélt megosztását szolgálja, de az irányítópultnál egyazon erővektor akarata érvényesül.

Szépen leosztották, hogy minden ízlésvilágú olvasónak jusson valami a saját szája íze szerint, ahol otthon érezheti magát. A mandiner is látszólag jobboldali - én csak egy jobboldali légyfogónak nevezem - , holott nagyon távol áll ettől. S itt nem kizárólag az egyre hangosabb, agresszívebb ballib kommentelőkre gondolok.

S azért az is sokat mondó, hog y a mandi is hallgatott az amerikai NSA-FBI sztoriról, a telefonok, internet szolgáltatók lehallgatási botrányáról, hogy az amik mindent olvasnak, ami a világon az éterbe kerül. Így azokat is, amiket mi itthon elmélkedünk ezen a fórumon is. A kedves mandi hozzászólót is az USA-ban elemezgetik, vagy jót nevetnek rajta, vagy dühöngenek, vagy az információkat hozzáteszik az ország mappához, személyi gyűjtő dossziékhoz. mert ugye az is világos kell, hogy legyen, hogy rendelkezésükre áll a kommentelők valós kiléte is.

Az Index soha sem volt "jobboldali", s nem is lesz azzá, pusztán nyomon követik az olvasói ízlés változásokat, hogy ne maradjon egyetlen lefedetlen sáv sem a manipulálandó tömegek vonalán. Az egész vihar a biliben, egy színjáték.

alapvetően jobboldaliak a tulajok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés