Jáksónak felelnie kell a „szánalmas hulladék”-ért

2013. június 19. 16:36

Írta: Mandiner .
A jogerős ítélet szerint Jáksó László írásából rá lehetett ismerni Bogád Zoltánra, akit többek között „szánalmas hulladék”-nak és „szellemi sérült”-nek nevezett a Vasárnapi Hírekben közölt cikkben.

Keddi ítéletében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Bogád Zoltán és Bogád Antal felperesek fellebbezésének helyt adva megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék korábbi, Pataki Árpád által hozott – az alpereseknek igaza adó – ítéletét, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ügy alperesei Jáksó László, illetve a VH Kiadó Kft. és a Geomédia Zrt. (mint a Vasárnapi Hírek korábbi és jelenlegi kiadója).

A felperesek azt sérelmezték, hogy a Jáksó által jegyzett, a Vasárnapi Hírek 2008. november 9-i számában és online kiadásában is megjelent Meg fogjátok ölni szegény Fefét című írásból annak ellenére rájuk lehet ismerni, hogy nem szerepel a nevük a cikkben, így emberi méltóságukat és jó hírnévhez való jogukat is sérti. A cikk Fefeként említett főszereplőjét Jáksó többek között a „szánalmas hulladék”„értelmi fogyatékos” és „szellemi sérült” jelzőkkel illette, illetve arról írt, hogy „az emberek, akik hagyták őt meghalni belül, akik engedték, sőt, támogatták, hogy egy állat szintjén maradjon, most aggódnak érte: meg kell menteni”.

A felperesek által beidézett tanúk és a cikkhez érkezett hozzászólások is azt támasztották alá, hogy az írásból egyértelműen rá lehetett ismerni Bogád Zoltánra, illetve édesapjára. A Fővárosi Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság megalapozatlan ítéletet hozott, amikor elutasította a felperesek keresetét, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható Bogádék beazonosíthatósága. Az ügy első fokon folytatódik, ahol már csak a kártérítés kérdése lesz a per tárgya, mivel a beazonosíthatóságról szóló ítélet jogerős.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés