Zárszónak is egy a vége

2013. június 25. 16:36

Juhász Péter
Juhász Péter blogja
Az, hogy valakinek gyengébb a humora, mint a szárszói találkozó házigazdájának, nem ok semmilyen korlátozásra.

„A szárszói találkozóra Farkasházy Tivadar hívott meg. A meghívottak listájának ismerete nélkül is világos volt, hogy számos politikailag tőlem kifejezetten távol álló vendég várható, és az se volt kérdés, hogy az egész rendezvény hangulata távol esik privát ízlésemtől. Ugyanakkor előre tudhattam azt is, hogy a találkozó fókuszában az a téma lesz, amit én is a legaktuálisabb politikai célnak tekintek: az országot minden tekintetben brutálisan amortizáló Orbán-kormány elzavarása. Természetesen még ennek az érdekében se szövetkezem akárkivel, de ezt megbeszélni - nácik kivételével - bármikor, bárkivel leülök.

És különben is: ki vagyok én, hogy ne álljak szóba valakivel?

A találkozó kapcsán bennem is erős hiányérzet maradt, mint a publicisták többségében. Az önreflexió, a saját felelősséggel való bárminemű szembenézés teljesen elmaradt. Pedig üdvös lenne megérteni, hogy mi minden vezetett a baloldal politikai vereségéig, és azt is meghallgatni, hogy mit gondolnak erről azok, akik közül sokan személyesen jártak azon az úton, ami ide vezetett. Ami viszont volt, de nagyon rossz, hogy volt: a saját szerep és felelősség elemzésének hiánya mellett a másik oldal kiátkozása. A jobboldal nem egyenlő Orbán Viktorral: aki az országot kormányozza, az a jobboldali szavazók számára is törvényt alkot. Párbeszédet nem lehet ilyen hangnemből indítani - pedig anélkül a jobb és baloldal százéves háborúja (copyright: Kis János) nem fog véget érni.

Az Index tudósításait már a helyszínen láttam. A vécéről kirakott fotó és a képaláírás ízlés dolga. Ígérem, ha egyszer lesz saját hétvégi házam, a lapok szétfotózhatják az összes mellékhelyiséget. A cikk szakmai kvalitásairól lehet vita, a távolságtartó, kritikus alapállás is érték, ilyen amikor szabadon működhet a sajtó. Alapvető, hogy minden közérdeket érintő helyzetben szabadon működhessen a sajtó. Más kérdés persze, hogy az egész cikk intellektuális színvonala milyen. »Hiánycikk a protézisragasztó« - óriási muhaha érte. Az azonban, hogy valakinek gyengébb a humora, mint a szárszói találkozó házigazdájának, nem ok semmilyen korlátozásra. Azonban kollektíven lekommunistázni egy olyan találkozót, amin részt vesz sok olyan ember, akik a kommunizmus valódi üldözöttei voltak, megint nem az én ízlésemnek való.

Szögezzük le: vendéglátónk hibázott amikor kidobta a tudósítókat. Akkor is, ha a szombati napra meghívó nélkül érkeztek, és akkor is, ha a vélt magánszféráját is érintették. Egy ilyen találkozó jelentős közéleti esemény, volt miniszterelnökök, miniszterek, spin doctorok, kormányfői aspiránsok jelentek meg rajta - ebben az értelemben, az egész ország szempontjából fontos kijelentések elhangozása volt várható. Az újságíróknak erről nemcsak joguk, hanem szakmai kötelességük beszámolni. Tudósításukat pedig nem a résztvevőknek, hanem az olvasóknak kell megítélniük. Ha rosszul írnak, hülyeségekkel traktálják az olvasót, azok legközelebb majd más újságot olvasnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kommunizmus valódi üldözöttei a hét végén, Szárszón?"

Szerintem habár füves úr is kitér az indexesekre másképp, De

Kirúgták a két hüjje :) index-ojságírót, hát nem elüldözés ez? :-D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában