Így működik a fideszes média

2013. június 29. 13:36

Plankó Gergő
444

Gyurcsány kiállása jól jött a Magyar Hírlapnak, többszörösére nőtt az előfizetők száma. Stefka István szerint ez vezetett oda, hogy Gyurcsány egy hónappal később lemondott.

„Jött a Napi Magyarország, majd a Magyar Nemzet, a Hír Tv, végül a szerinte legfontosabb fejezet: amikor Széles Gábor megvásárolta a korábban »szélsőségesen liberális, gyűlölködő Magyar Hírlapot«. »Egy milliárdos…egy sokszoros milliárdos…egy sok-sokszoros milliárdos” – beszélt Szélesről Stefka, akivel a legelején megegyeztek a főbb irányokban. »Nem írhatnék hozsannázó cikket Mesterházy Attiláról. Nem mintha akarnék« – hozott példát a főbb irányokra. Az irányváltás utáni Magyar Hírlap szerinte erős, igazi megmondóújság lett, aminek történetében két fontos fordulópont volt.

Az egyik az, amikor Gyurcsány Ferenc 2009 februárjában arra kérte a minisztériumokat és állami intézményeket, hogy mondják le a Magyar Hírlap-előfizetéseiket. Stefka szerint azért, mert akkor már érezték az emberek, hogy valami nem stimmel a hatalommal, és ebbe a hatalom nem nyugodott bele. A valódi ok persze nem ez volt, hanem Bayer Zsoltnak egy magához képest közepesen durva cigányozása, de aki most fennakadt ezen, az tényleg nem figyelt a cikk elején. Az viszont biztos, hogy Gyurcsány kiállása jól jött a lapnak, volt mellette tüntetés, és többszörösére nőtt az előfizetők száma. Stefkát itt kissé elragadta a képzelete: azt mondta, ez vezetett oda, hogy Gyurcsány egy hónappal később lemondott. (…)

A másik fordulópont természetesen 2010-ben jött el. A választások előtt a szerkesztőség tagjai és a tulajdonos járták az országot és gyújtó hangú beszédeket mondtak a Fidesz mellett. De ez nem volt elég. Bár a Fidesz nem kérte őket erre, Stefka meglátta a veszélyt a Jobbikban. Azt mondta a szerkesztőségnek: »Itt most olyan dolgokat fogunk csinálni, mint egy bulvárlap, de ezt most nyeljétek le, mert a Fidesz-KDNP pártszövetségnek nagyon nagyot kell győznie.«

»Mindent kikutattunk, ami kell, egyes politikusairól, eléggé meg nem engedhető módon. Ötezer előfizetőt veszítettünk emiatt, de ma itt a bizonyíték, hogy jól ítéltük meg a helyzetet, mert nézzék meg, milyen károkat okoznak a Jobbik képviselői.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/9324