Személyiségi jogi pert nyert Technoviking

2013. június 29. 22:48
Matthias Fritsch dokufilmesnek húszezer eurót kell kifizetnie a német Technovikingnek.

A német dokumentumfilmes, Matthias Fristch egy 2000-es berlini fesztiválon filmezte le, amint egy vikingnek is beillő férfi techno zenére táncol. A videó pár évvel később lett népszerű, az internet egyik legelső mémjének számít: Technovikingről számtalan feldolgozás készült már, emellett videojátékokban szerepelt, figurákat adtak ki róla, stb.

A személyazonosságát máig jól titkoló férfi 2009-ben jelentkezett először ügyvédjei révén Fritschnél, reklamálva, hogy ő erre nem adott engedélyt, főleg nem, hogy más pénzt keressen a videó révén. 2013 elején személyiségi jogi pert is indított ellene, amelyet féléves tárgyalás végén zártak le Németországban. Fritsch köteles nyolcezer eurót fizetni YouTube-bevételeiből, tízezer eurót fájdalomdíj gyanánt, ezerötszáz eurót pedig a per költségeire.

Viszont a bíróság nem tette felelőssé Fritsch-et a videója nyomán született remixekért és magáért a mémért – egy ilyen döntés egyébként is veszélyes precedenst teremtett volna az internetes népművészet egészére nézve” – írja az Index.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés